Syrniki przepis – proste placuszki twarogowe
Syrniki są tradycyjnymi placuszkami, które przyrządza się w Rosji, na Ukrainie i na Białorusi. Formuje się je z kilku składników, które większość z nas ma w domu i smaży. Ich przygotowanie zajmuje raptem kilka minut, a są naprawdę znakomite. Spróbuj koniecznie!
Syrniki przepis
Składniki:
- 250 g twarogu (najlepiej półtłustego lub tłustego)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Z twarogu, jajek, mąki, soli i cukru wyrób jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Formuj niewielkie placuszki, rozpłaszczaj dłonią i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Uważaj przy przewracaniu syrników, żeby się nie rozpadły, ponieważ są dość delikatne. Podawaj na słodko – z dżemem, konfiturami, powidłami, sezonowymi owocami, bakaliami, miodem, cukrem pudrem itp.
Mamy nadzieję, że syrniki, które przygotujesz według naszego sprawdzonego przepisu będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!
Wyszły pyszniutkie, robiłam z 0,5kg sera i mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego, trochę zdrowiej ale pychotka ?. Szkoda że nie mam możliwości wstawienia zdjęcia