!-->

Świąteczne pierniczki – przepis na udane święta

Przepisy kulinarne

Świąteczne pierniczki są doskonałą dekoracją stołu lub choinki, dopełniają świąteczne prezenty lub same nimi są, a przede wszystkim pachną korzennie, świątecznie i cudownie smakują. A skoro święta Bożego Narodzenia za pasem, postanowiliśmy podzielić się przepisem, który umożliwi Wam też pyszności zrobić. Czytajcie, naprawdę warto!

Przepis na świąteczne pierniczki powstał dzięki autorowi bloga Na oko na język, który specjalizuje się w przede wszystkim w wypiekach. Jak sam mówi, to już kolejny rok, kiedy przygotowuję je na święta Bożego Narodzenia, bo też trudno mu wyobrazić sobie ten czas bez pierniczków. Żeby już nie przedłużać, przekazujemy głos autorowi wypieku.

W tym roku, dzięki platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl, udoskonaliłem przepis i zamiast zwykłej mąki pszennej użyłem mąki orkiszowej, zamiast miodu wielokwiatowego – miód nawłociowy (prawdę mówiąc, miałem okazję pierwszy raz go spróbować i mogę polecić zwłaszcza tym, który nie przepadają za miodami zbyt słodkimi). Ponadto pierwszy raz pokusiłem się o jeszcze dwie rzeczy: lukrowanie oraz wariant orzechowy pierniczków.

Czego więc potrzebujemy, aby świąteczne pierniczki zagościły na naszych stołach?

Świąteczne pierniczki – składniki:

  • 300-400 g miodu
  • 120 g masła
  • 540 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko + 1 do smarowania po wierzchu
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor)
  • do wersji orzechowej dodatkowo: 100 g orzechów włoskich

Świąteczne pierniczki – sposób przygotowania:

Miód i masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z przyprawą do piernika i solą oraz kakao (jeśli dodajemy). Wlać przestudzony miód z masłem i cukrem, wymieszać. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche i nie chciało się zawiązać, należy stopniowo dodawać po łyżce śmietany aż do uzyskania gładkiej masy.

Świąteczne pierniczki – wersja orzechowa (z połowy porcji):

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone orzechy włoskie i zagnieść je.

IMG_3168

Świąteczne pierniczki w pełnej krasie (Fot. Na oko, na język)

Ciasto można schłodzić przez chwilę w lodówce. Rozwałkować na ok. 3-4 mm i wycinać za pomocą foremek pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem, można też powciskać w ciasto cukrowe perełki, orzechy lub posypać zmielonymi orzechami. Piec przez 8-10 minut w 180°C. Studzić rozłożone na kratce.

Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku przez min. 3 tygodnie. Jeśli do Świąt zostało mniej czasu, to do słoika (puszki) można włożyć skórkę z jabłka – przyspieszy to zmiękczanie pierniczków. Należy pamiętać, aby skórkę wymieniać co kilka dni, bo w przeciwnym razie się zepsuje.

Składniki na lukier:

  • 1-2 szklanki cukru pudru
  • białko z jednego jajka

Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę, tak, aby nie było grudek. Lukier powinien być gęsty. Ozdabiać wystudzone pierniczki i zostawić do zastygnięcia lukru.

Pierniczki najlepiej lukrować tuż przed świętami.

*Przepis na świąteczne pierniczki autorstwa twórcy bloga Na oko na język powstał specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Świąteczne pierniczki – przepis na udane święta

  1. Ania pisze:

    super, a może jeszcze jakaś wersja bez pszenicy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *