!-->

Sorbet arbuzowy z sokiem malinowym

Przepisy kulinarne

Mamy lekką tremę, bo to pierwszy przepis, który ukazuje się na blogu Lokalnego Rolnika. Jak przystało na debiutantów płoniemy rumieńcem, ale i przebieramy nogami z ekscytacji. Zaczniemy od czegoś prostego, w sam raz na letnie upały, które nas nie ominą. W ramach premiery zaproponujemy sorbet, czyli mniej kaloryczną od klasycznej wersję lodów. Nasza dzisiejsza kompozycja łączy węzłem smakowym arbuza z tłoczonym sokiem malinowym bez dodatku cukru.

Jak wspominaliśmy, przepis jest naprawdę niewymagający. Czego zatem potrzebujemy do przygotowania mrożonych pyszności?

– ok. 1 kg miąższu arbuza (pozbawionego pestek)
300 ml soku tłoczonego malinowego bez cukru od Vero Soków

Przygotowanie sorbetu rozpoczynamy od pozbawienia arbuza twardej łupiny, wydrążenia pestek i pokrojenia go w kostkę. Oba składniki lodów umieszczamy w blenderze lub misce i miksujemy do momentu aż otrzymamy w miarę jednolitą konsystencję.

Chcę zamówić owoce od Rolników

Następnie przenosimy całość do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin. Jeśli chcecie uzyskać sorbet o jednolitej konsystencji, bez kryształków lodu, wyciągnijcie go po kilku godzinach z zamrażarki, zmiksujcie/zblendujcie i wstawcie ponownie do schłodzenia. Można ten manewr powtórzyć kilkukrotnie, aby otrzymać jedwabistą konsystencję.

Okazuje się, że wcale nie jest trudno własnoręcznie przygotować lody, prawda?

 Życzymy Wam wszystkiego orzeźwiającego!

logo_blog2Przepis stworzony przez zaprzyjaźniony z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl blog kulinarny SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *