Sorbet arbuzowy z sokiem malinowym
Mamy lekką tremę, bo to pierwszy przepis, który ukazuje się na blogu Lokalnego Rolnika. Jak przystało na debiutantów płoniemy rumieńcem, ale i przebieramy nogami z ekscytacji. Zaczniemy od czegoś prostego, w sam raz na letnie upały, które nas nie ominą. W ramach premiery zaproponujemy sorbet, czyli mniej kaloryczną od klasycznej wersję lodów. Nasza dzisiejsza kompozycja łączy węzłem smakowym arbuza z tłoczonym sokiem malinowym bez dodatku cukru.
Jak wspominaliśmy, przepis jest naprawdę niewymagający. Czego zatem potrzebujemy do przygotowania mrożonych pyszności?
– ok. 1 kg miąższu arbuza (pozbawionego pestek)
– 300 ml soku tłoczonego malinowego bez cukru od Vero Soków
Przygotowanie sorbetu rozpoczynamy od pozbawienia arbuza twardej łupiny, wydrążenia pestek i pokrojenia go w kostkę. Oba składniki lodów umieszczamy w blenderze lub misce i miksujemy do momentu aż otrzymamy w miarę jednolitą konsystencję.
Chcę zamówić owoce od Rolników
Następnie przenosimy całość do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin. Jeśli chcecie uzyskać sorbet o jednolitej konsystencji, bez kryształków lodu, wyciągnijcie go po kilku godzinach z zamrażarki, zmiksujcie/zblendujcie i wstawcie ponownie do schłodzenia. Można ten manewr powtórzyć kilkukrotnie, aby otrzymać jedwabistą konsystencję.
Okazuje się, że wcale nie jest trudno własnoręcznie przygotować lody, prawda?
Życzymy Wam wszystkiego orzeźwiającego!
Przepis stworzony przez zaprzyjaźniony z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl blog kulinarny SzybkoTanioSmacznie.