Śniadania na ciepło przepisy. Rozgrzej się w chłodny poranek!
☔️ Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, zacznij dzień od ulubionego śniadania na ciepło! Naleśniki, jajecznica, parówki z dobrym składem i wszystko inne, co jest w stanie spełnić Twoje śniadaniowe marzenia i rozgrzeje w chłodny dzień, dozwolone! ?
A jeśli szukasz śniadaniowych inspiracji i chcesz spróbować czegoś nowego, skorzystaj z naszych przepisów ??☕️.
Szakszuka – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 2 pomidory (lub ½ – 1 puszka pomidorów)
- 1 łyżka masła lub oleju
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka wędzona
- kmin rzymski
Przygotowanie:
Pomidory natnij na czubku, sparz, wykrój szypułki, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Podsmaż. Dodaj pomidory i smaż, aż odparuje z nich woda. Na gotowe pomidory wbij jajka, posól i przykryj pokrywką na ok. 3-4 min, aż białka się zetną. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Owsianka – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka, wody lub napoju roślinnego
- ½ szklanki płatków owsianych (możesz zastąpić przepłukaną kaszą jaglaną, by przyrządzić jaglankę lub przepłukaną, niepaloną kaszą gryczaną, by przyrządzić gryczankę)
- do podania ulubione owoce, bakalie, dżem lub krem
Przygotowanie:
Do rondla wlej mleko, wodą lub napój roślinny i dodaj płatki owsiane (kaszę jaglaną lub gryczaną). Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Podawaj z ulubionymi owocami, bakaliami, dżemem, słodkim kremem, masłem orzechowym lub z czym tylko chcesz. Smacznego!
Omlet wytrawny – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- ⅓ papryki
- ½ pomidora
- ⅓ cebuli
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka startego sera
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę, pomidora, cebulę i bazylię pokrój drobno. Dodaj starty ser. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz i roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj do nich pokrojone warzywa z serem, wymieszaj. Na patelni roztop masło. Wylej masę warzywno-jajeczną i przykryj pokrywką na ok. 5-7 min, aż omlet się zetnie. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Omlet biszkoptowy na słodko – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- ulubione owoce, twarożek na słodko lub jogurt do podania
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z mąką, mlekiem, szczyptą soli i cukrem lub ksylitolem. Białka ubij osobno na sztywno. Powoli dodawaj ubite białka do masy z żółtek i delikatnie mieszaj. Smaż na roztopionym maśle przez ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym lub twarogiem na słodko. Smacznego!
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom w Twoim domu zagoszczą nowe dania śniadaniowe na ciepło, które pokocha cała rodzina.