!-->

Sernik – przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie

Przepisy kulinarne sernik

Sernik jest ciastem które uwielbia praktycznie każdy. Jedni z rodzynkami, inni bez, jednak mało kto potrafi odmówić sobie kawałka sernika. Zwłaszcza, gdy przygotowany jest z najlepszej jakości składników, według babcinej receptury, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie. I właśnie przepis na taki sernik chcemy dziś zdradzić.

hacjenda trzy brzozy

Sernik – przepis

Składniki:

  • 2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 13 jajek
  • 2 ¼ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 5 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1 buteleczka olejku arakowego, śmietankowego lub cytrynowego lub 1 łyżeczka mielonej wanilii + 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g rodzynków (można pominąć)

Kup prawdziwy twaróg od wiejskiego gospodarza

Przygotowanie:

Jeśli używasz rodzynków, namocz je we wrzątku dzień wcześniej, po czym odcedź. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę z 13 białek i ¼ szklanki cukru. Osobno ubij cukier z masłem, do którego stopniowo dodawaj 13 żółtek, cały czas mieszając. Wciąż mieszając, stopniowo dodawaj twaróg, wsypuj mąkę i kaszę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli pianę z białek oraz olejek (lub mieloną wanilię i sok z cytryny), aż powstanie jednolita masa. Jeśli używasz rodzynków, dodaj je do masy serowej i wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylej masę. Piecz ok. 1 ½ – 2 godzin w 170-180°C. Gotowe ciasto powinno lekko odchodzić od blachy, a kiedy włoży się w nie wykałaczkę, nie powinno nic na niej zostawać.

 

Mamy nadzieję, że sernik upieczony według naszego przepisu stanie się ulubionym ciastem, który będziesz serwować sobie i swoim bliskim. Życzymy smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *