Letnia sałatka z owczym serem, szpinakiem i truskawkami – przepis
Ta letnia sałatka jest idealna na lekkie obiady i kolacje. Słodycz truskawek, orzeźwiający smak mięty i charakterystyczny ser owczy idealnie łączą się z uniwersalnym, świeżym szpinakiem. Podprażone orzechy chrupią w zębach, a słodko-kwaśny sos świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Niebo w gębie!
Sałatka z owczym serem, szpinakiem i truskawkami – przepis
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 100 g szpinaku lub roszponki
- 20-50 g owczego sera
- garść ulubionych orzechów lub nasion
- garść listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Szpinak lub roszponkę opłucz pod bieżącą wodą i osusz. To samo zrób z listkami świeżej mięty. “Zieleninę” ułóż na głębokim talerzu. Poukładaj na niej truskawki. Ser owczy pokrój w kostkę lub rozkrusz w palcach, wprost do talerza. Orzechy lub nasiona podpraż na suchej patelni i posyp nimi pozostałe składniki. Polej sałatkę sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny lub octu jabłkowego, miodu, soli i pieprzu. Zajadaj się do woli!
Mamy nadzieję, że ta letnia sałatka z owczym serem będzie często gościć na Twoim talerzu. Życzymy smacznego!