Sałatka obiadowa w słoiku – przepisy na fit lunch do pracy
Sałatka obiadowa w słoiku to doskonała propozycja na fit lunch do pracy, szkoły, na uczelnię. Na jej przygotowanie poświęcisz zaledwie kilkanaście minut. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na zdrowe i sycące danie, jakim jest sałatka obiadowa w słoiku.
Sałatka obiadowa w słoiku makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i twarogiem – przepis
Składniki:
- 150 g ulubionego twarogu (np. wędzonego)
- 6 pieczarek
- 2 garści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 100 g makaronu (np. penne)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyte pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Na dno słoika włóż ½ szpinaku. Na szpinak dodaj ½ podsmażonych pieczarek z powstałym sosem. Na pieczarki dodaj ½ makaronu, a na niego ½ pokruszonego w palcach twarogu. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: pieczarki, szpinak, makaron, twaróg.
Sałatka obiadowa w słoiku z kaszą jaglaną, jarmużem i kurczakiem – przepis
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 garści jarmużu
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filet umyj, osusz i zamarynuj w 1 łyżce oleju, 1 łyżeczce wędzonej papryki, 1 łyżeczce oregano, soli i pieprzu. Usmaż na patelni grillowej. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości, Na dno słoika wlej pozostałą łyżkę oleju, sok z cytryny, dopraw pozostałym oregano, solą i pieprzem. Zamknij słoik i potrząsaj nim, aż sos się połączy. Poczekaj, aż filet ostygnie przez kilka minut i pokrój go w większą kostkę. Do słoika włóż ½ umytego jarmużu, 3 przekrojone na połówki pomidorki, ½ kaszy jaglanej i ½ fileta z kurczaka. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: jarmuż, pomidorki, kaszę i kurczaka.
Sałatka obiadowa w słoiku z ciecierzycą, papryką, rukolą i wędzoną makrelą – przepis
Składniki:
- 100 g wędzonej makreli
- 50 g ciecierzycy
- ½ papryki
- ½ cebuli czerwonej
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę ugotuj do miękkości, odlej (wodę z gotowania możesz zlać do słoika, schować do lodówki i użyć np. do przygotowania wegańskiego majonezu) i ostudź. Na dno słoika wlej olej i ocet. Dopraw solą i pieprzem, zamknij słoik i potrząsaj nim, aż składniki połączą się w sos. Do słoika włóż ½ rukoli, ½ pokrojonej w piórka cebuli, ½ makreli, ½ ciecierzycy i ½ pokrojonej w kostkę papryki. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: rukolę, cebulę, makrelę, ciecierzycę i paprykę.
Sałatka obiadowa w słoiku z ryżem, wieprzowiną i brokułami – przepis
Składniki:
- 50 g ryżu
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- ½ brokułu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
Kup najlepszej jakości wieprzowinę
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w większą kostkę i zamarynuj w oleju, sosie sojowym, soku z cytryny, ketchupie, soli i pieprzu. Usmaż. Brokuł podziel na różyczki, umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Odczekaj kilka minut, aż nabierze pięknego, zielonego koloru i lekko zmięknie. Odcedź. Ryż ugotuj do miękkości. Na dnie słoika ułóż ½ wieprzowiny, ½ szczypiorku, ½ ryżu i ½ brokułu. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: wieprzowinę, szczypiorek, ryż, brokuł.
Sałatka obiadowa w słoiku z wędzoną piersią z indyka, kaszą kuskus i cukinią – przepis
Składniki:
- 100 g wędzonego fileta z indyka
- 50 g kaszy kuskus
- ½ cukinii
- ½ papryki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka majonezu
- ¼ cebuli
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Kup warzywa od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odczekaj, aż napęcznieje. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, z dodatkiem soli i pieprzu. Filet z indyka pokrój w kostkę. Cebulę i ogórka zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj majonez, ketchup, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj. ½ sosu wlej na dno słoika. Dodaj ½ kaszy kuskus, ½ papryki, ½ indyka, ½ cukinii. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: sos, kuskus, paprykę, indyka, cukinię.
Sałatka obiadowa w słoiku z łososiem wędzonym na zimno, makaronem i sosem chrzanowym – przepis
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g makaronu (np. penne)
- ½ jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 2 garści mixu sałat
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, odlej i ostudź. W miseczce wymieszaj jogurt z chrzanem, solą i pieprzem. Wej ½ sosu na dno. Dodaj ½ sałaty, ½ pokrojonego na małe kawałki łososia i ½ makaronu. Przełóż raz jeszcze wszystkie warstwy z pozostałych składników: sos, sałatę, łososia i makaron.
Mamy nadzieję, że korzystając z naszych przepisów, przekonasz się, że sałatka obiadowa w słoiku może być świetnym i o wiele zdrowszym zamiennikiem posiłku z firmowej lub uczelnianej kantyny. Smacznego!