Ryba z grilla – przepis na grillowanego pstrąga, łososia, dorsza i sandacza
Ryba z grilla to wciąż mało popularne danie grillowe w naszym kraju. A szkoda, bo ryba nie dość, że jest zdrowym wyborem podczas grillowej uczty, to w dodatku smakuje niesamowicie. Przedstawiamy nasze sprawdzone przepisy na pstrąga, łososia, dorsza i sandacza z grilla. Koniecznie wypróbuj ich w tym sezonie i rozkochaj się w daniu, jakim jest ryba z grilla!
Sekretem tego, by ryba z grilla była znakomita jest fakt, że marynuje się ją przynajmniej przez kilka godzin przed grillowaniem. Dzięki temu po przyrządzeniu czuć pełnię jej smaku.
Kup świeże ryby z dobrego źródła
Pstrąg z grilla – przepis
Składniki:
- 1 wypatroszony pstrąg źródlany
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki cytryny
- sól gruboziarnista
- pieprz (najlepiej pieprz cytrynowy)
Przygotowanie:
Pstrąga umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem kuchennym. W miseczce połącz masło, posiekaną natkę i koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Otwórz pstrąga i włóż do niego większą część powstałego masła ziołowego. Pozostałą częścią posmaruj rybę z wierzchu. Na rybie ułóż plastry cytryny. Owiń ją dość ciasno folią aluminiową i włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Grilluj w folii po ok. 15-20 min z każdej strony lub bez folii po ok. 20-30 min z każdej strony.
Łosoś z grilla – przepis
Składniki:
- 1 surowy filet z łososia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Filet z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz olej z sokiem cytryny i przyprawami. W łososia dokładnie wetrzyj marynatę. Owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Grilluj bez folii, bezpośrednio na grillu lub specjalnej tacce do grillowania 12-18 min z każdej strony.
Dorsz z grilla – przepis
Składniki:
- 1 filet lub polędwica z dorsza
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła + 1 łyżeczka schłodzonego masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dorsza umyj i osusz ręcznikiem kuchennym. Roztopione masło połącz ze skórką cytrynową, solą i pieprzem oraz suszonym rozmarynem (jeśli go używasz). Marynatą dokładnie nasmaruj rybę. Przełóż ją do folii aluminiowej. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, połóż gałązkę na wierzchu. Ciasno zwiń folię. Włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie otwórz folię i połóż na rybie schłodzone masło. Zawiń ponownie folię. Grilluj w folii po ok. 12-15 min z każdej strony.
Sandacz z grilla – przepis
Składniki:
- 1 sandacz patroszony
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sandacza umyj, osuszy i natnij lekko skórę, tworząc kratkę. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju, pieprzem i solą oraz sokiem z ½ cytryny. Natrzyj marynatą rybę, owiń ciasno folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przygotuj masło ziołowe: miękkie masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełóż na folię spożywczą, zwiń i uformuj z baton. Włóż do zamrażalnika na przynajmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wyciągniętą z lodówki rybę, dokładnie wytrzyj z marynaty kuchennym ręcznikiem papierowym. Posmaruj ją pozostałą łyżką oleju i grillować bezpośrednio na ruszcie. Ściągnij z grilla i na wierzchu gorącej ryby oraz w środku ułóż pokrojone w plastry masło ziołowe. Poczekaj, aż lekko się roztopi.
Jesteśmy przekonani, że w ten sposób przyrządzona ryba z grilla będzie smakować Tobie, Twoim najbliższym i gościom. Smacznego!
Zamów ryby ze sprawdzonego źródła