Ryba po grecku przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Święta Bożego Narodzenia w większości polskich domów są mocno “rybne”. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej ryby po grecku (która z Grecją ma niewiele wspólnego) w sosie pomidorowym z marchewką, selerem i pietruszką. Mamy na nią sprawdzony patent!
Ryba po grecku przepis
Składniki:
- 1 kg białej ryby (np. dorsza)
- 200 g marchewki
- 200 g korzenia pietruszki
- 200 g korzenia selera
- 2 cebule
- 500 g passaty pomidorowej
- mąka pszenna
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną rybę pokrój na mniejsze kawałki, panieruj w mące i smaż na oleju. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do rondla i zeszklij na 1 łyżce oleju, razem ze słodką papryką i szczyptą soli. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj je do zeszklonej cebuli, posól i podsmaż przez 5 min. Zalej 1 szklanką wody, passatą pomidorową, dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz ksylitol lub cukier i ocet. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a sos trochę zgęstnieje. Na dnie naczynia, w którym podasz rybę po grecku, ułóż warstwę sosu z warzywami. Na nią ułóż warstwę ryby, ponownie sos i tak do czasu, aż skończy Ci się i ryba i sos (ważne: ostatnią warstwą powinien być sos). Podawaj schłodzone.
Mamy nadzieję, że ryba po grecku według naszego przepisu będzie smakować Tobie i Twoim najbliższym, z którymi spędzisz Święta Bożego Narodzenia. Smacznego!