!-->

Ryba po grecku przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY

Przepisy kulinarne ryba po grecku przepis

Święta Bożego Narodzenia w większości polskich domów są mocno “rybne”. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej ryby po grecku (która z Grecją ma niewiele wspólnego) w sosie pomidorowym z marchewką, selerem i pietruszką. Mamy na nią sprawdzony patent! 

pyszne_ święta_banner

Ryba po grecku przepis 

Składniki:

ryba po grecku przepis

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną rybę pokrój na mniejsze kawałki, panieruj w mące i smaż na oleju. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do rondla i zeszklij na 1 łyżce oleju, razem ze słodką papryką i szczyptą soli. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj je do zeszklonej cebuli, posól i podsmaż przez 5 min. Zalej 1 szklanką wody, passatą pomidorową, dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz ksylitol lub cukier i ocet. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a sos trochę zgęstnieje. Na dnie naczynia, w którym podasz rybę po grecku, ułóż warstwę sosu z warzywami. Na nią ułóż warstwę ryby, ponownie sos i tak do czasu, aż skończy Ci się i ryba i sos (ważne: ostatnią warstwą powinien być sos). Podawaj schłodzone.

 

Mamy nadzieję, że ryba po grecku według naszego przepisu będzie smakować Tobie i Twoim najbliższym, z którymi spędzisz Święta Bożego Narodzenia. Smacznego! 

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “ryba po grecku przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *