Pyzy wielkopolskie – czyli kluchy na łachu
Pyzy znane są w całej Polsce, ale Wielkopolanie podchodzą do nich ze szczególnym sentymentem. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić niedzielnych obiadów bez ich udziału. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty.
Pyzy świetnie komponują się z różnymi sosami, chociaż w Wielkopolsce jada się je zazwyczaj z sosem pomidorowym lub myśliwskim. O dziwo, w domu rodzinnym nigdy nie jadłam ich na słodko. Ten sposób podpatrzyłam dopiero u Niemców, którzy podają je z owocami i sosem waniliowym. My jednak skupimy się przede wszystkim na tym, jak przyrządzić te pyszne kuliste kluski.
Zamów mąkę bezpośrednio u WytwórcyDo przygotowania ok. 12 sztuk wielkopolskich pyz potrzebujemy:
– 250 g mąki
– 1/2 szklanki mleka + mleko na zaczyn
– 25 g drożdży
– 3 łyżki masła lub oleju
– 1 żółtko
– 1 łyżeczkę cukru
– szczyptę soli
Sposób przygotowania:
Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W dużej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn, a następnie wyrabiamy całość. Uzyskaną masę zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie z ciasta modelujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym kładziemy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie) i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut. Podajemy je na gorąco, jako dodatek do mięs i sosów. Doskonale smakują na ciepło w słodkiej wersji z udziałem sosu waniliowego lub na zimno posmarowane masłem.
Życzę Wam smacznego!
Przepis stworzony przez autorów bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.