Pyszna i prosta sałatka z fasolki szparagowej – przepis
Sałatka z fasolki szparagowej, na którą za moment zdradzimy Ci przepis, jest banalna w przygotowaniu i nieprawdopodobnie pyszna. Ostro-słony sos na bazie czosnku, oliwy, octu i sosu sojowego genialnie smakuje w połączeniu z natką pietruszki i fasolką szparagową. Gdy sałatka spędzi kilka godzin w lodówce, staje się jeszcze pyszniejsza.
Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszną i prostą sałatkę z fasolki szparagowej.
Sałatka z fasolki szparagowej – przepis
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
Kup pyszną i zdrową fasolkę szparagową od lokalnych rolników
Przygotowanie
Z fasolki odkrój końcówki, umyj ją i ugotuj do miękkości. Odcedź i ostudź (np. przelewając na sitku lub durszlaku zimną wodą). Przełóż do miski. Dodaj sos sojowy, ocet, oliwę, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Włóż do lodówki na min. 1 h, a najlepiej na całą noc.
Jesteśmy przekonani, że jeśli przygotujesz ją raz, stanie się stałym posiłkiem w Twoim letnim jadłospisie. Sałatka z fasolki szparagowej nadaje się do jedzenia sama, ale świetnie smakuje również, jako dodatek do dań z grilla.