Pierogi z grzybami i orzechami
Pierogi z grzybami zazwyczaj występują w towarzystwie kapusty kiszonej. A co byście powiedzieli, gdyby zastąpić ją orzechami? Ta wariacja wydaje się szczególnie atrakcyjna w świetle nachodzącej wigilijnej wieczerzy. Niemniej nie ma co czekać na święta, przetestujcie przepis już dziś!
Pierogi z grzybami i orzechami łamią dotychczasową, mocno zakorzenioną w tradycji polskiej kuchni koncepcję z użyciem kapusty kiszonej. Jest jeszcze dość czasu, aby spróbować proponowanego wariantu i rozsądzić, czy zaserwować go w wigilię najbliższym.
Pierogi z grzybami i orzechami
Składniki (na około 15 sztuk):
- 160 g mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki gorącej wody
- łyżeczka oleju
- szczypta soli do ciasta
- 7 pieczarek
- kilka orzechów włoskich – można użyć migdałów lub innych orzechów
- spora garść świeżej natki pietruszki
- odrobina tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki, orzechy i pietruszkę siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż całość uzyska miękkość (ok. 10-15 minut). Farsz do pierogów doprawiamy dla podkreślenia smaku i studzimy, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
W misce umieszczamy mąkę, wodę, jajko oraz sól, wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki płat.
Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środek każdego pieroga nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy pierogi i formujemy je.
Nasze rarytasy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, będą gotowe po upływie ok. 5-7 minutach od zagotowania się wody.
Tak przygotowane pierogi z grzybami i orzechami można podać polane olejem dyniowym, który znakomicie podkreśla orzechową nutę farszu.
Życzymy Wam smacznego!
* Przepis na pierogi z grzybami i orzechami został przygotowany przez autorów bloga kulinarnego SzybkoTanioSmacznie specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.