Pierniczki świąteczne bez czekania przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Nasz przepis na świąteczne pierniczki ucieszy każdego, kto nie lubi czekać, aż te korzenne ciasteczka zmiękną. Ich przygotowanie – razem z pieczeniem – zajmuje ok. 20 min i można je jeść OD RAZU! Przygotuj pierniczki (na próbę) już dziś. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka, a do świąt upieczesz je jeszcze kilka razy, by wywołać uśmiech na twarzach najbliższych.
Pierniczki świąteczne bez czekania przepis
Składniki:
Pierniczki
- ¼ szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- cynamon
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 czubate łyżki kakao (opcjonalnie, jeśli chcesz, by pierniczki były ciemniejsze)
Lukier
- sok wyciśnięty z cytryny
- woda (ok. 1 łyżka wody na 1 łyżkę soku z cytryny)
- cukier puder
Przygotowanie:
Pierniczki
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć z nich ciasto. Podsypując blat lub stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 8-10 min w ok. 170-180°C.
Lukier
Sok podgrzej z wodą. Zagotuj. Stopniowo, trzymając rondel na małym ogniu i cały czas mieszając, dodawaj cukier puder – do momentu, w którym uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję lukru. Pierniki polewaj gorącym lukrem i udekoruj, np. startą skórką z cytryny. Możesz też przełożyć go do rękawa cukierniczego i “malować” lukrem wzory na pierniczkach.
Mamy nadzieję, że świąteczne pierniczki przygotowane według naszego przepisu umilą nie tylko okołoświąteczny czas w Twoim domu, ale będą pojawiały się przez całą zimę, jako pyszny deser czy przekąska. Smacznego!