Pavlova z bitą śmietaną i owocami przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Dostojna Pavlova to doskonały bożonarodzeniowy deser, który nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Słodki smak bezy i bitej śmietany świetnie dopełniają cierpnie ziarenka granatu, mrożone maliny i listki orzeźwiającej mięty.
Dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz ją dokładnie taką, jaka być powinna – chrupiącą z wierzchu i miękką, lekko ciągnącą wewnątrz.
Pavlova z bitą śmietaną i owocami przepis
Składniki:
- 5 białek jajek
- 400 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- 4 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 owoc granatu
- kilka listków mięty do dekoracji
- kilka mrożonych malin do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez moment. Na blachę wyłóż arkusz papieru do pieczenia i odrysuj na nim ołówkiem talerz obiadowy. Nałóż ubitą pianę w taki sposób, by wypełniła cały naszkicowany okrąg. Piecz przez 30 min w 120°C, na programie z termoobiegiem. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i zostaw w niej bezę na 2 ½ godziny. Po tym czasie wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezę na ok. 1 godzinę, po czym wyciągnij ją i przełóż na ozdobny talerz. Lekko wgnieć środek. Śmietanę ubij na sztywno z ksylitolem lub cukrem. Wyłóż ją na bezę. Ozdób ziarenkami granatu, malinami i miętą. Włóż do lodówki – najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzoną.
Mamy nadzieję, że Pavlova z bitą śmietaną i owocami przygotowana według naszego przepisu stanie się Twoim ulubionym świątecznym deserem. Życzymy smacznego!