Mini kanapeczki z wędzonym łososiem i domowym sosem tatarskim – przepis na pyszną przekąskę
Szykujesz domowe przyjęcie i szukasz inspiracji na przekąski, którymi uraczysz gości? W takim razie świetnie trafiłeś! Nasze mini kanapeczki z wędzonym łososiem i domowym sosem tatarskim będą strzałem w dziesiątkę. Poznaj nasz sprawdzony przepis!
Mini kanapeczki z wędzonym łososiem i domowym sosem tatarskim – przepis
Składniki (ilość zależna od ilości kanapeczek, które chcesz przygotować):
- wędzony łosoś
- dowolny chleb
- majonez
- śmietana
- ogórki konserwowe
- marynowane grzyby lub marynowane pieczarki
- chrzan
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wytnij z chleba okrągłe kanapeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 7 min w 200°C, by zrobiły się rumiane. Wędzonego łososia pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na 2 łyżki majonezu dodaj 2 łyżki śmietany, ¼ pokrojonej w drobną kostkę cebuli, 4 pokrojone w drobną kostkę marynowane grzyby lub pieczarki, 2 w drobną kostkę ogórki konserwowe, 1 łyżeczkę chrzanu. Dopraw solą i pieprzem. Powstały sos nałóż na grzanki. Na wierzch dodaj łososia. Możesz udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.
Mamy nadzieję, że nasz mini kanapeczki z wędzonym łososiem i domowym sosem tatarskim będą prawdziwym hitem na Twoich domowych imprezach i posmakują wszystkim gościom. Życzymy smacznego!