Makowiec zawijany
Kolorowe bombki na choince, śnieg za oknem i „Last Christmas” w radiu – bez tego święta Bożego Narodzenia są dla wielu niepełne, dziwne. Dla równie wielu nie ma prawdziwych Świąt bez świątecznych wypieków (i to najlepiej w dużych ilościach!). Wymieniać tu można pierniki, serniki, pleśniaki, a także naszego dzisiejszego bohatera, czyli makowiec.
Przed Wami przepis na jeden ze świątecznych smaków (a nawet przysmaków) – wspomniany już makowiec. Słodki, prawdziwie makowy i… zrobiony na zdrowej mące orkiszowej ze sprawdzonego źródła 😉
Składniki na jeden duży makowiec:
Makowiec – ciasto drożdżowe:
- 275 g mąki orkiszowej + 3 łyżki do rozczynu
- ok. 90 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki cukru + łyżka do rozczynu
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu (lub wódki, rumu migdałowego)
- ziarenka z połowy laski wanilii
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dodać 3 łyżki mąki, a następnie zalać połową ciepłego, ale nie gorącego, mleka. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, wanilią. Dodać rozczyn oraz łyżeczkę alkoholu. Zagnieść (może być za pomocą drewnianej łyżki lub ręką) ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Uformować ciasto w kulkę i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić masę makową).
Makowiec – masa makowa:
- 250 g zmielonego maku
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 50 g rodzynek sułtanek
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 białka
- 2-3 łyżeczki dowolnej konfitury (opcjonalnie zamiast łyżki cukru lub miodu)
Zmielony mak zalać wrzątkiem do zakrycia i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć mak z wody (polecam przez lniną ściereczkę). [Mak niezmielony należy gotować przez ok. 20 min, odsączyć i zmielić na maszynce o małych oczkach.] Do przygotowanego w ten sposób maku dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, likier, cukier i masło. Dokładnie wymieszać (może być mikserem). Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i wmieszać je delikatnie za pomocą łyżki do maku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub posmarowany olejem papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach, wyrównać. Powoli zwinąć roladę (jeśli robimy bezpośrednio na papierze do pieczenia, można zwinąć z papierem). Skleić końce rolady. Ciasto można owinąć w jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia (aby utrzymało w miarę swój kształt), albo włożyć je do podłużnej form. Jeśli nie mamy tak dużej frorny, to owinięte w papier ciasto można upiec na blasze piekarnikowej. Włożyć do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec przez około 40 minut, do złotego koloru, widocznego przez papier.
Et voilà, w ten sposób otrzymujemy pyszny, rumiany makowiec!
*Przepis na świąteczny makowiec zawdzięczamy autorowi bloga Na oko, na język.
A w którym momencie dodajemy żółtka?????