Makowiec-japoniec przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Dzięki dodatkowi jabłek, ten makowiec jest nie tylko niezwykły w smaku, ale i mocno wilgotny. Polany roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypany ulubionymi bakaliami jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Poznaj nasz rodzinny przepis na makowiec-japoniec!
Makowiec-japoniec przepis
Składniki:
- 500 g suchego maku
- 2 szklanki tłustego mleka
- 2 szklanki cukru pudru
- 5-6 sztuk jabłek (najlepiej szarych renet)
- 10 jajek
- 1 ¼ kostki masła
- 12 czubatych łyżek kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne bakalie
- olejek migdałowy
- 1 tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Bakalie namocz we wrzątku dzień wcześniej, po czym odcedź je i drobno posiekaj. Mak sparz na sitku i przełóż go do rondla. Zalej mlekiem i gotuj, aż mak zmięknie (a wręcz będzie rozgotowany). Odcedź mak na sitku i zmiel go. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Ubij pianę z białkami jajek i 3 łyżkami cukru pudru. Osobno utrzyj masło z pozostałym cukrem pudrem, do których stopniowo dodawaj żółtka, starte jabłka oraz mak, bakalie, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Na wolnych obrotach miksera dodawaj stopniowo pianę z białek i olejek migdałowy. Piecz ok. 1 ½ – 2 godzin w temperaturze 180°C. Polej polewą z roztopionej w kąpieli wodnej i posyp ulubionymi bakaliami.
Mamy nadzieję, że makowiec-japoniec przygotowany według naszego przepisu będzie smakował Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!