!-->

Makowiec-japoniec przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY

Przepisy kulinarne makowiec-japoniec przepis

Dzięki dodatkowi jabłek, ten makowiec jest nie tylko niezwykły w smaku, ale i mocno wilgotny. Polany roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypany ulubionymi bakaliami jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Poznaj nasz rodzinny przepis na makowiec-japoniec!

pyszne_ święta_banner

Makowiec-japoniec przepis

Składniki:

szarlotka sypana przepis

Przygotowanie:

Bakalie namocz we wrzątku dzień wcześniej, po czym odcedź je i drobno posiekaj. Mak sparz na sitku i przełóż go do rondla. Zalej mlekiem i gotuj, aż mak zmięknie (a wręcz będzie rozgotowany). Odcedź mak na sitku i zmiel go. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Ubij pianę z białkami jajek i 3 łyżkami cukru pudru. Osobno utrzyj masło z pozostałym cukrem pudrem, do których stopniowo dodawaj żółtka, starte jabłka oraz mak, bakalie, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Na wolnych obrotach miksera dodawaj stopniowo pianę z białek i olejek migdałowy. Piecz ok. 1 ½ – 2 godzin w temperaturze 180°C. Polej polewą z roztopionej w kąpieli wodnej i posyp ulubionymi bakaliami. 

 

Mamy nadzieję, że makowiec-japoniec przygotowany według naszego przepisu będzie smakował Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “makowiec-japoniec przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *