Makaronowa sałatka obiadowa z grillowanymi warzywami – przepis
Makaronowa sałatka obiadowa według naszego przepisu jest sycąca, a dodatek grillowanych warzyw sprawia, że ma bardzo charakterystyczny, letni smak. Przygotujesz ją w kwadrans.
Makaronowa sałatka obiadowa z grillowanymi warzywami – przepis
Składniki:
- 100 g makaronu (np. rurki, świderki lub kokardki)
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- ⅓ czerwonej cebuli
- ½ bakłażana
- ½ cukinii
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki miodu
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oliwę (1 łyżka), miód, sól, pieprz, suszone oregano oraz sok z cytryny lub ocet wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego sosu. Jeśli używasz patelni grillowej, lekko przesmaruj ją pozostałą oliwą i smaż na niej pokrojone w duże, ale cienkie kawałki warzywa, które po usmażeniu pokrój na mniejsze części. Jeśli używasz programu grill w piekarniku, warzywa pokrój podobnie, wymieszaj je z oliwą, piecz 5-10 min, a następnie pokrój. Podczas, gdy warzywa będą się grillowały, makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do miski. Wymieszaj z sosem, by wystygł, ale się nie posklejał. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj razem. Przed podaniem schłódź w lodówce (możesz też oczywiście taką sałatkę zjeść na ciepło).
Mamy nadzieję, że ta makaronowa sałatka obiadowa z grillowanymi warzywami będzie często gościć na Twoim talerzu. Życzymy smacznego!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “makaronowa sałatka obiadowa”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!