Makaron z domowym zielonym pesto
Pesto okazuje się być ekspresowy sosem do przygotowania. Zdecydowałam się na jego zieloną, aromatyczną wersję, której bazę stanowi bazylia. Wiem, że do tradycyjnego pesto używa się orzechów piniowych, ale pyszny sos można zrobić również z tańszymi migdałami czy orzechami włoskimi. Chcecie się dowiedzieć, jak można zrobić smaczny, pożywny obiad w kwadrans? Zapraszam do lektury!
Wiem, wiem, oryginalnie wszystkie składniki na pesto powinniśmy ucierać w moździerzu, ale komu by się chciało. Przyznam się, że w tym wypadku wolę szybkie i skuteczne rozwiązanie. Dlatego wrzucam wszystkie składniki do blendera, miksuję i po maksymalnie 10 minutach mam gotowy sos!
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- makaron
- sporą garść świeżej bazylii lub ulubionych ziół
- sporą garść świeżej pietruszki
- 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny)
- 1/2 garści tymianku cytrynowego
- 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów, np. włoskich)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz cytrynowy
- 1/2 kubka oliwy z oliwek
Sprawdź ofertę makaronów od naszych Wytwórców
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieszczamy wszystkie składniki na pesto – zioła, oliwę, przyprawy. Całość miksujemy i w razie potrzeby, gdy konsystencja jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy. Ugotowany makaron odcedzamy i układamy na talerzu, skrapiamy (mniej lub bardziej) sosem, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i w ten sposób uzyskujemy posiłek gotowy do spożycia.
Wybierz warzywa bezpośrednio od Rolnika
Smacznego!
*Przepis na makaron z domowym zielonym pesto pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.