Łosoś – wartości odżywcze i zdrowotne
Łosoś jest rybą, którą Polacy upodobali sobie szczególnie. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach, dlatego dobrze jest dowiedzieć się czegoś więcej na temat wartości odżywczych i zdrowotnych tej ryby, a także odpowiedzieć sobie na kilka nurtujących kwestii, jak np. czy łosoś w ciąży jest bezpiecznym produktem. Zapraszamy do lektury i po najlepszej jakości łososia na nasz wirtualny targ prawdziwego jedzenia.
Zawartość witamin i składników mineralnych w łososiu
Łosoś jest dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12), witamin A, D i E – rozpuszczalnych w tłuszczach, a także składników mineralnych, takich, jak: potas, cynk, magnez, selen i fosfor.
Zjadając 100 g łososia, dostarczasz sobie ok. 73-87% dziennego zapotrzebowania na witaminę D (która bierze udział w procesach: immunologicznych, metabolicznych kości, kardioprotekcyjnych i antykancerogennych) oraz ok. 44-66% dziennego zapotrzebowania na selen (który wzmacnia odporność i chroni czerwone krwinki przed wolnymi rodnikami).
Łosoś zawiera także egzogenne aminokwasy, takie, jak: lizyna, leucyna, walina czy izoleucyna.
Zawartość białka w łososiu
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Na 100 g łososia przypada ok. 20 g białka, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Charakteryzuje się korzystnym profilem tłuszczowym, ponieważ zawiera niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a jest obfity w kwasy tłuszczowe omega-3.
Chcę zamówić łososia ze sprawdzonego źródła
Kwasy tłuszczowe omega-3 w łososiu – dlaczego są tak ważne?
Spożycie 100 g świeżego łososia dostarcza Ci ok. 1,72 g kwasów omega-3 (DHA 1,12 g). Są one tak istotne w Twojej diecie, ponieważ:
- mają działanie przeciwzakrzepowe,
- mają działanie normalizujące ciśnienie krwi,
- zmniejszają stężenie triacylogliceroli w osoczu krwi,
- mają działanie przeciwmiażdżycowe (zmniejszają stężenie poziomu złego cholesterolu),
- zapobiegają chorobie wieńcowej serca i chorobie niedokrwiennej serca,
- zapobiegają depresji,
- pomagają leczyć choroby skórne i generalnie mają pozytywny wpływ na skórę,
- hamują lipogenezę (dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości),
- mają działanie przeciwnowotworowe,
- wspomagają pracę układu immunologicznego (mają działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne),
- powodują zmniejszenie tempa rozwoju cukrzycy typu 2.
Kwasy omega-3 są szczególnie ważne w rozwoju płodu, dlatego łosoś w ciąży jest zalecany (więcej na ten temat w dalszej części tekstu).
By zapewnić sobie jak największą ilość kwasów omega-3, witamin i minerałów, sięgaj po łososia z zaufanego źródła.
>> Dlaczego nie warto oszczędzać na łososiu? <<
Łosoś w ciąży. Jeść czy unikać?
Łosoś w ciąży będzie bezpieczny, pod warunkiem, że ciężarna sięgnie po rybę z kontrolowanych upraw, najlepiej ekologicznych. Ma wówczas pewność, że nie jest on zanieczyszczony związkami rtęci.
Łosoś cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego w życiu płodowym.
Chcę zamówić łososia ze sprawdzonego źródła
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) oraz EPA (Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska), łosoś w ciąży oraz inne ryby powinny być spożywane maksymalnie w ilości 340 g tygodniowo.
>>Dowiedz się więcej na temat łososia <<
Co przygotować z łososia?
Łososia najlepiej jest przyrządzać na parze, w piekarniku lub na grillu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji sprawdzonych dań z łososiem, które będą smakowały całej rodzinie:
- grillowany łosoś [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- pulpety z łososia w sosie koperkowym [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- mini kanapeczki z wędzonym łososiem i domowym sosem tatarskim [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- pieczony łosoś na puree z batatów [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- grillowany łosoś z warzywami [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- tarta ze szparagami i łososiem [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- sałatka obiadowa w słoiku z łososiem wędzonym, makaronem i sosem chrzanowym [SPRAWDŹ PRZEPIS],
- chlebek cukiniowy z kremowym twarożkiem, łososiem i ogórkiem [SPRAWDŹ PRZEPIS].
Zachęcamy do sięgania po łososia z dobrego źródła i przygotowywania z niego pysznych potraw. Życzymy dużo zdrowia!