!-->

Pulpety z łososia w sosie koperkowym

Przepisy kulinarne

Kiedy spożywamy ryby, zazwyczaj sięgamy po filety czy polędwice i je smażymy, pieczemy lub przygotowujemy na parze. A co byście powiedzieli, gdybyśmy rybę… zmielili i przygotowali z niej przepyszne pulpety w sosie koperkowym pieczone w piekarniku? To doskonała propozycja obiadowa, poza tym nie zawiera glutenu, jajek, a także laktozy!

Pulpety przygotowywane w piekarniku są delikatniejsze w smaku i chudsze od tych w wariancie smażonym lub nawet gotowanym. Kuleczki nie ociekają tłuszczem i są subtelnie chrupiące. Jeżeli cierpicie na „niedoczas”, to poniższy przepis jest właśnie dla Was. Przygotowanie pulpetów nie trwa długo i możecie rozłożyć je na etapy (np. kaszę można ugotować dzień wcześniej).

Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (10 sztuk):

  • 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba)
  • 1 marchewka, drobno starta
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • koperek świeży lub suszony
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietanki bez laktozy
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Zamów ryby bezpośrednio od Dostawcy

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, osuszamy i odcinamy skórę. Umieszczamy w blenderze, a następnie miksujemy. Przenosimy do miski i dodając marchew oraz przyprawy, mieszamy. W dalszej kolejności dołączamy przestudzoną, ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam niepalonej). Formujemy równej wielkości kulki i układamy na blasze do pieczenia. Pulpety umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.

sts_DSC_3247_500

Pulpety z łososia w sosie koperkowym w trakcie pieczenia

W tym czasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem.

Jeśli szukacie do tego dania jakiegoś zielonego dodatku, to z czystym sumieniem mogę Wam polecić sałatę, która w tym zestawieniu sprawdza się niezawodnie.

Życzę Wam smacznego i dajcie znać, czy ta wersja pulpetów się u Was sprawdziła!

logo_blog2*Przepis pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Pulpety z łososia w sosie koperkowym

  1. Aga pisze:

    Super pomysl, na pewno wykorzystam zwłaszcza, ze potrawa jest bez jaj na którą mamy uczulenie… oby więcej takich przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *