Leczo wege przepis wielokrotnie sprawdzony
Jeśli trafiłeś tu po wpisaniu do wyszukiwarki hasła “leczo wege przepis” to mamy dla Ciebie świetną wiadomość. Trafiłeś na prostą recepturę na danie, które smakuje każdemu – małemu i dużemu, roślinożercy i mięsożercy.
Przepis na wege leczo przetestowaliśmy na nas samych, naszych rodzinach i znajomych. To proste i szybkie w wykonaniu danie za każdym razem zachwyca tak samo. Lubimy je do tego stopnia, że w zasadzie moglibyśmy je jeść codziennie – ale nie chcąc być monotematycznymi – ograniczamy się do przyrządzania go maksymalnie raz w tygodniu (zwłaszcza jesienią i zimą, bo świetnie rozgrzewa!).
Leczo wege przepis
Składniki:
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być ciecierzyca z zalewy)
- 1 l passaty pomidorowej
- 4 pomidory (ewentualnie 1 puszka pomidorów bez skórki)
- 200 g pieczarek (opcjonalnie, można je pominąć lub zastąpić boczniakami)
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- papryka wędzona
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż w większym rondlu na oleju razem z przyprawami (papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną) oraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami (jeśli ich używasz). Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię oraz pokrojone w kostkę papryki. Pomidory natnij i sparz. Obierz ze skóry, pokrój, dodaj do garnka. Dodaj passatę oraz ugotowaną ciecierzycę. Gotuj ok. 20-30 min, aż leczo zgęstnieje. Na koniec przypraw pieprzem, solą i – jeśli będzie taka konieczność – ponownie dodaj mielone papryki. Wege leczo świetnie smakuje solo, z kaszą, z chlebem, z ryżem, a nawet z makaronem. Możesz posypać je posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Jeśli wyjdzie Ci go za dużo, możesz je zawekować (i przechowywać w lodówce lub spiżarce nawet do kilku miesięcy) albo zamrozić.
Mamy nadzieję, że wege leczo posmakuje Tobie i Twoim bliskim tak samo jak nam i często będzie gościć w Waszym jadłospisie. Smacznego!