!-->

Kapusta kiszona i jej właściwości. Jak wybrać dobrą, prawdziwą kapustę kiszoną?

Produkty kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest produktem bardzo popularnym w Polsce. Jest cennym składnikiem surówek obiadowych, dodatkiem do zup, pierogów. Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy zaczyna brakować świeżych jarzyn, jest idealnym produktem uzupełniającym naszą dietę w warzywa.

Długą przydatność do spożycia kapusta zawdzięcza kwasowi mlekowemu, który jest odpowiedzialny za proces kiszenia. W wyniku jego działania zostaje ograniczony rozwój bakterii gnilnych, pleśni.

>> Kiszenie czy kwaszenie? Na czym polega różnica i jak dobrze wybierać? <<

Kapusta kiszona – wartości odżywcze

Kapusta kiszona jest produktem niskokalorycznym (w 100 g znajduje się 12 kcal). Jest ona dobrym źródłem witaminy C, żelaza, potasu, cynku oraz nieznacznie uzupełnia dietę w wapń. Jeśli chodzi o żelazo i witaminę C, jest to wyjątkowo korzystne połączenie, gdyż witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego (zawartego w roślinach). Dodatkowo kapusta kiszona zawiera związki siarki, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie. Jest też źródłem polifenoli, które wykazują działanie antynowotworowe.

Chcę zamówić prawdziwą kapustę kiszoną

Kapusta kiszona na ratunek jelitom

Kapusta kwaszona jest źródłem korzystnej flory bakteryjnej (Lactobacillus plantarum, Pediococcus oraz Leuconostoc), która zasiedlając jelita ogranicza procesy gnilne w ich wnętrzu. Prowadzi to do oczyszczenia jelit, ich lepszej pracy. Przekłada się to na lepszą przyswajalność składników odżywczych, sprawniej działającą barierę przeciw zanieczyszczeniom i toksynom. Poprawia to zatem działanie całego układu immunologicznego. Ograniczenie procesów gnilnych w jelicie to również najlepsza profilaktyka aby uniknąć nowotworu jelita grubego.

>> 13 powodów, dla których kiszonki są zdrowe <<

Kapusta kiszona w ciąży

Ze względu na zawartość żelaza, kapusta polecana jest kobietom ciężarnym, które często borykają się z problemem niedokrwistości. Obecność witaminy C w produkcie wspomaga dodatkowo proces jego przyswajania. Jeżeli surówkę z kapusty posypiemy obficie natką pietruszki będzie to idealny „żelazny zestaw” do każdego niemalże obiadu. Dodatkowo zawarte w kapuście kwaszonej dobroczynne bakterie będą sprzyjały dobrej pracy jelit i wspomogą te ciężarne Panie, które borykają się z zaparciami.
Kobiety ciężarne, które w ciąży mają nadciśnienie powinny uważać na produkty kiszone, ze względu na ilość soli zawartą w produkcie.

Kapusta kiszona podczas karmienia

Kobietom karmiącym również można by polecić kapustę kwaszoną, jako uzupełnienie diety w żelazo jednakże ze względu na właściwości wzdymające kapustnych, powinny one zachować ostrożność w czasie połogu, kiedy to dieta młodej mamy powinna być łatwiej strawna.

Zamawiam prawdziwą kapustę kiszoną

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Kapusta kiszona i jej właściwości. Jak wybrać dobrą, prawdziwą kapustę kiszoną?

  1. Prawdziwa kapusta kiszona pisze:

    Szukam i szukam klikam przesuwam otwieram i co tytuł doby chwytliwy ale wpisu JAK WYBRAĆ DOBRĄ PRAWDZIWĄ KAPUSTĘ nie znalazłem nie wspominając gdzie można ją kupić . Dodam że w Łodzi można kupić prawdziwą kapustę kiszoną na Bałuckim Rynku ale przed tym straganem trzeba odczekać średnio 2 godziny mówimy o okresach przed świątecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *