Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh na ostro
Oryginalny tabbouleh to libańska odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu oraz dodatkami w postaci m.in. cebuli, czosnku, zielonego górka i czerwonej papryki. Jego smak i aromat wzmacniany jest przy użyciu mięty, cytryny i pietruszki. Jak już pewnie wiecie, lubię chodzić pod prąd i kombinować. No więc wykombinowałam i zrobiłam kalafiorowo – brokułowy tabbouleh na ostro!
Zimą, gdy dręczy nas chłód i niewielka ilość słońca, trudno jest nam zmobilizować się do jedzenia sałat i sałatek. W tym okresie mamy zazwyczaj ochotę na ciepłe posiłki, nieraz dość ciężkie, głównie przez większy udział węglowodanów (ziemniaki, bataty, ryże i makarony). Zastanawiałam się więc nad zdrową sałatką – taką witaminową bombą, i znalazłam! 100 % udział świeżych i surowych warzyw, zero glutenu i zioła. Brzmi zbyt pięknie? Wcale nie – kalafiorowo – brokułowy tabbouleh na ostro to szybka propozycja na sycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut!
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- ok. 200 g świeżego kalafiora (same różyczki)
- ok. 200 g brokuła
- ok. 2 garście ugotowanej ciecierzycy
- 4 pomidory
- 1 ogórek wężowy
- oliwę z oliwek
- duży pęczek świeżej pietruszki
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, mielone chilli
Zamów warzywa bezpośrednio od Rolników
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie wyparzyć, obrać i drobno pokroić (usuńcie środki z nasionami). Tak przygotowane warzywa umieśćcie w misce. Dodajcie ciecierzycę i sok z cytryny.
Teraz zajmiemy się kalafiorem i brokułem – możecie ten niecodzienny kuskus przygotować na dwa sposoby.
1) W mikserze umieszczamy najpierw kalafior, a potem brokuła i miksujemy do otrzymania drobno zmielonych warzyw, dodając je następnie do reszty sałatki;
2) Jeżeli nie posiadacie żadnego robota kuchennego, wystarczy deska do krojenia i nóż. Oba warzywa kroimy w drobne kawałki, po czym dorzucamy do pozostałych składników sałatki.
Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i polewamy oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej jeść następnego dnia, aby całość się nieco przegryzła i jeszcze bardziej zyskała na aromatcie.
*Przepis na Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh na ostro pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.