Jak zrobić rosół idealny? W wydaniu z mięsem i bez mięsa
Zastanawiasz się, jak zrobić rosół, w którym nie sposób się nie zakochać? Podstawę wszystkich zup (i nie tylko!), którą możesz zawekować lub zamrozić i wykorzystywać podczas gotowania, by zaoszczędzić czas. Aromatyczny, rozgrzewający, pyszny i zdrowy! W dwóch wydaniach: mięsnym i bezmięsnym. My wiemy i chętnie podzielimy się tą wiedzą ?.
Jak zrobić rosół na mięsie? Przepis
Składniki:
- ½ kg porcji rosołowej z kurczaka
- ½ kg wołowej porcji rosołowej
- 1 udziec z indyka
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 pasternaki
- 3 duże białe cebule
- 1 cały por
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ pęczka lubczyku lub 2 kostki/łyżki domowej pasty z lubczyku [SPRAWDŹ PRZEPIS]
- ½ kapusty włoskiej
- 6 gałązek selera naciowego
- 1 korzeń selera
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz w kulkach
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
>> Poznaj sprawdzony przepis na domowe maggi – pastę lubczykową <<
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek z ok. 7 litrami zimnej wody. Włóż do niego umyte mięso. Gotuj ok. 45 min. na średnim ogniu, co jakiś czas zbierając powstającą szumowinę. Warzywa obierz lub dokładnie wyszoruj (również cebula może zostać w łupinie, jeśli dobrze ją umyjesz), kapustę włoską podziel na ćwiartki, korzeń selera przekrój na pół. Całe cebule opal nad kuchenką gazową lub specjalnym palnikiem, ewentualnie podpiecz na złoto w piekarniku. Do gotującego się mięsa dodaj przygotowane warzywa, obrany, rozgnieciony nożem czosnek i przyprawy, a także cały pęczek natki pietruszki i lubczyku (jeśli go używasz). Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj rosół przynajmniej 3 godziny. Na koniec ewentualnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z makaronem, lanymi kluskami lub zawekuj albo zamroź i używaj, jako bazy do innych potraw (zup, sosów itd.).
Jak zrobić rosół wege? Przepis
Składniki:
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 pasternaki
- 3 duże białe cebule
- 1 cały por
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ pęczka lubczyku lub 2 kostki/łyżki domowej pasty z lubczyku [SPRAWDŹ PRZEPIS]
- ½ kapusty włoskiej
- 6 gałązek selera naciowego
- 1 korzeń selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor (w sezonie)
- sól
- pieprz w kulkach
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 goździki
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek z ok. 7 litrami zimnej wody. Warzywa (za wyjątkiem pomidora, którego należy dodać w całości, ze skórką) obierz lub dokładnie wyszoruj (również cebula może zostać w łupinie, jeśli dobrze ją umyjesz), kapustę włoską podziel na ćwiartki, korzeń selera przekrój na pół. Całe cebule opal nad kuchenką gazową lub specjalnym palnikiem, ewentualnie podpiecz na złoto w piekarniku. Do zimnej wody dodaj przygotowane warzywa, obrany, rozgnieciony nożem czosnek, umytego pomidora i przyprawy, sos sojowy, olej, a także cały pęczek natki pietruszki i lubczyku (jeśli go używasz). Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj rosół przynajmniej 3 godziny. Na koniec ewentualnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z makaronem lub zawekuj albo zamroź i używaj, jako bazy do innych potraw (zup, sosów itd.).
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom już zawsze będzie wychodził Ci rosół idealny. Trzymamy kciuki i życzymy smacznego!
Wspaniałe i kreatywne przepisy , dziękuję