Hummus – przepis domowy na kilka sposobów
Hummus to wspaniała, zdrowa i odżywcza pasta z ciecierzycy, która świetnie smakuje z surowymi warzywami, jako smarowidło do kanapek lub dodatek do domowych nachosów, na które przepis podawaliśmy w tym wpisie ⤵️
>> Poznaj sprawdzone przepisy na domowe nachosy i inne, zdrowe przekąski <<
Hummus możesz przygotować w wersji podstawowej lub wzbogacić jego smak ulubionymi dodatkami. Poznaj przepisy na hummus, który najczęściej gości w naszych domach.
Hummus – przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Kup najlepszej jakości ciecierzycę
Przygotowanie:
W malakserze lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego) umieść: ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny, olej lub oliwę, czosnek, kumin, sól i pieprz. Blenduj ok. 3 min. Po tym czasie powoli wlewaj zimną wodę i blenduj ok. 1 min.
Hummus z burakiem – przepis
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 burak
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Nieobranego buraka zawiń w folię aluminiową i piecz w 200oC przez ok. 30 min. Po tym czasie ostudź, obierz i pokrój w większą kostkę. W malakserze lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego) umieść: ciecierzycę, upieczonego buraka, tahinę, sok z cytryny, olej lub oliwę, czosnek, kumin, sól i pieprz. Blenduj ok. 3 min. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, powoli wlewaj zimną wodę i blenduj ok. 1 min.
Hummus z jabłkiem i cebulką – przepis
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Kup jabłka od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Jabłko obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na łyżce oleju sezamowego lub oliwie, z solą, pieprzem i wędzoną papryką. W malakserze lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego) umieść: podsmażone jabłko z cebulą, ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny, olej lub oliwę, czosnek, kumin, sól i pieprz. Blenduj ok. 3 min. Po tym czasie powoli wlewaj zimną wodę i blenduj ok. 1 min.
Hummus pomidorowy – przepis
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 3 łyżki zimnej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W malakserze lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego) umieść: ciecierzycę, suszone pomidory, tahinę, sok z cytryny, olej lub oliwę, czosnek, kumin, sól i pieprz. Blenduj ok. 3 min. Po tym czasie powoli wlewaj zimną wodę i blenduj ok. 1 min.
Mamy nadzieję, że hummus przygotowany według któregoś z naszych przepisów przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Gotowy hummus możesz dodatkowo polać olejem sezamowym lub oliwą. Smacznego!
Jeśli jednak wolisz kupić gotowy hummus, wybierz ten z dobrym składem, który powstaje w małych manufakturach ⤵️