Gulasz ze słodkich ziemniaków i marchewki z jarmużem
Jarmuż na dobre rozgościł się w naszej kuchni, gdzie na początku wepchnięty został, wstyd mówić, siłą. Okazał się bardzo wszechstronnym warzywem – świetnie smakuje w wersji ugotowanej, upieczonej czy podsmażonej. Teraz, gdy jesienna słota bierze górę, gulasz ze słodkich ziemniaków i marchewki z dodatkiem jarmużu jest wprost stworzony dla spragnionego ciepła organizmu.
Gulasz kojarzony jest głównie z węgierskim daniem narodowym, który składa się z mięsa, cebuli i papryki. My zaś mamy dla Was wegetariańską wariację, która w równie dużym stopniu pozwoli Wam cieszyć się różnorodnością i głębią smaku.
Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy:
- 1 słodkiego ziemniaka
- 2 małe marchewki
- 1 małą cukinię
- sól, pieprz, curry (i inne przyprawy, które lubicie)
- śmietankę owsianą 8%
- 1 łyżkę oleju do smażenia
Warzywa myjemy, obieramy (według uznania) i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy je wraz z przyprawami w rozgrzanym garnku na małym ogniu. Po ok. 10 minutach dodajemy umyty jarmuż oraz śmietankę owsianą. Gotujemy kolejne 10-15 minut (aż pokrojone kawałki ziemniaka będą miękkie). Tak przyrządzony gulasz gotowy jest do bezpośredniego podania i skonsumowania.
Szybko, tanio, smacznie! Na zdrowie!
*Przepis na gulasz ze słodkich ziemniaków i marchewki z jarmużem pochodzi z bloga SzybkoTanioSmacznie, który współpracuje z platformą zakupową LokalnyRolnik.pl.