!-->

Grillowane mięso z sosem tzatziki

Przepisy kulinarne

Sezon grillowy w pełni, upał nieznośnie dokazuje, weekend tuż za pasem, zatem postanowiliśmy zaproponować Wam przepisy na marynaty i sos do grillowanego mięsa. Sprawdźcie jak schab lub inne mięso skąpane w naszych propozycjach będzie smakowało. Nie zmitrężycie na przygotowaniach zbyt wiele czasu, a efekt smakowy będzie piorunujący! No to jak, zaczynamy!

Do przygotowania pierwszej propozycji marynaty potrzebujemy:

– 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout
– 40 ml sosu sojowego
– 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu)
– 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
– 1 łyżeczka soli

Do przygotowania drugiej propozycji marynaty potrzebujemy:

– 0,25 l piwa Tyskie
– 30 ml sosu Worcester
– 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu)
– 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich
– 1 łyżeczkę soli

W obu przypadkach składniki marynaty umieszczamy w miseczce, mieszamy i wkładamy kawałki mięsa, które chcemy zamarynować. Zatapiamy je w marynacie na minimum 1-2 godziny (minimum), chociaż najlepiej, gdyby spoczywały w niej przez całą noc.

My grillowaliśmy schab (łącznie 8 kawałków (po 4 w każdej marynacie) przez ok. 10 minut (czas zależy od temperatury waszego grilla i grubości mięsa).

Chcę zamówić mięso z małych masarni

Tzatziki

Tzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (rodzaj greckich przystawek), u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna przewiduje grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek.

Do przygotowania dipu tzatziki potrzebujemy:

– 1 ogórek wężowy (obrany i z odkrojonymi końcami)
– jogurt grecki 10% tłuszczu (ok. 500 g)
– sól, pieprz
– szczypta curry
– 2 ząbki czosnku

Chcę zamówić warzywa od Rolników

Ogórka ścieramy na tarce, proponuję wybrać duże oczka. Odsączamy na sitku i odciskamy nadmiar płynu (możecie w tym celu użyć ściereczki lub ręcznika kuchennego). W misce umieszczamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, szczyptę curry (nada ona naszym tzatzikom lekko ostry smak) i wyciskamy 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy, dodajemy startego ogórka i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

logo_blog2*Przepis na Grillowane mięso z sosem tzatziki został przygotowany specjalnie dla platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *