Gazpacho przepis oryginalny – zupa idealna na upały
Na gazpacho przepis oryginalny przypadnie Ci do gustu, jeśli szukasz lekkich dań na upały i lubujesz się w pomidorach. To andaluzyjska zupa na zimno, której bazą są świeże, dojrzałe warzywa, prawdziwy chleb, czosnek, ocet i oliwa. Jeśli przygotujesz gazpacho według naszego przepisu, zachwycisz najbliższych.
Gazpacho przepis oryginalny na hiszpańską zupę z surowych warzyw
Składniki:
- ½ kg dojrzałych pomidorów
- 1 średniej wielkości ogórek zielony
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka wiejskiego, pszennego chleba
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 500 ml przegotowanej wody
Kup świeże warzywa od lokalnych rolników, by przyrządzić gazpacho
Przygotowanie:
Do pokruszonego chleba pszennego dodaj 4 łyżki oliwy i 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 min, by smaki się przeniknęły. ½ kg dojrzały pomidorów dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w spore kawałki. Pamiętaj, by nie obierać ich ze skórki. Obranego ze skórki ogórka, oczyszczoną z nasion paprykę i obraną cebulę również pokrój w duże kawałki. Wszystkie warzywa umieść w wysokim naczyniu, malakserze lub blenderze kielichowym i zmiksuj na gładko. Dodaj wcześniej przygotowany chleb z czosnkiem i oliwą, 500 ml przegotowanej wody, 2 łyżki octu jabłkowego. Dopraw solą i pieprzem. Ponownie zmiksuj, a następnie przecedź powstałą zupę przez sitko. Pulpę warzywną, która pozostanie na sitku możesz przełożyć do szczelnego słoika, przechowywać w lodówce i stosować, jako pastę do chleba lub dodatek do mięsa albo ryb.
Mamy nadzieję, że gazpacho według naszego przepisu stanie się stałą pozycją w Twoim letnim menu i menu Twoich najbliższych. Smacznego!