Ekspresowa sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli – prosta i pyszna
Nasza sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. W dodatku pasuje niemal do każdego obiadu (choć my najczęściej podajemy ją do kaszy gryczanej i grillowanego fileta z kurczaka), a jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Wypróbuj koniecznie!
Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli – przepis
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory lub 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 4 cebula czerwona (ewentualnie może być biała lub szalotka)
- 2 łyżki octu jabłkowego lub 1 łyżka octu spirytusowego (ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny)
- cukier lub ksylitol
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę lub połówki w przypadku pomidorków koktajlowych. Przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w pióra lub w kostkę. Dodaj do pomidorów razem z octem, solą, pieprzem i szczyptą cukru lub ksylitolu. Wymieszaj. Możesz podawać od razu lub schłodzić przez kwadrans w lodówce.
Mamy nadzieję, że sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli, przygotowana według naszego sprawdzonego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!