Dwa sposoby na świąteczne śledzie przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Fanów dobrze przyrządzonych śledzi w naszym kraju nie brakuje. Podstawą są oczywiście najlepszej jakości śledzie, ale nie tylko. Równie ważny jest sposób ich przygotowania. Dziś proponujemy Ci nasze dwa ulubione przepisy na śledzie, bez których my i nasi bliscy nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Świąteczne śledzie przepis z papryką
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych w occie
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki suszonego oregano
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Odcedzone z octu śledzie pokrój na kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj, razem z solą i pieprzem. Na dno naczynia (najlepiej takiego, które ma pokrywkę albo słoika) wlej odrobinę oleju. Wsyp ⅓ posiekanej cebuli z papryką. Ułóż śledzie. Polej olejem. Wsyp kolejną ⅓ część papryki z cebulą, na którą ponownie ułóż śledzie i polej olejem. Ostatnią warstwą powinna być cebula z papryką. Polej całość resztą oleju, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
Świąteczne śledzie przepis z bazylią
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych w occie
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki suszonej bazylii lub 1 pęczek świeżej bazylii
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Odcedzone z octu śledzie pokrój na kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Cebulę pokrój w cienkie piórka, posól, popieprz i przemieszaj. Jeśli używasz listków świeżej bazylii, dobrze je osusz i pokrój lub porwij na mniejsze części. Na dno naczynia (najlepiej takiego, które ma pokrywkę albo słoika) wlej odrobinę oleju. Wsyp ⅓ posiekanej cebuli, posyp 1 łyżką suszonej bazylii lub ułóż ⅓ listków świeżej bazylii. Ułóż śledzie. Polej olejem. Wsyp kolejną ⅓ część cebuli, na nią bazylię, później śledzie i polej olejem. Ostatnią warstwą powinna być cebula, a na niej bazylia. Polej całość resztą oleju, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
Mamy nadzieję, że świąteczne śledzie przygotowane według naszych przepisów będą smakowały Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!