Domowy sos pomidorowy do makaronu i nie tylko – sprawdzony przepis ze świeżych pomidorów
Domowy sos pomidorowy to przetwór, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Zaklęte w słoikach, soczyste, dojrzewające w letnim słońcu pomidory, swoim smakiem przywołają wspaniałe wspomnienia wakacji, gdy za oknem zrobi się buro i zimno. Przygotuj sos ze świeżych pomidorów według naszego przepisu i ciesz się prawdziwym smakiem przez okrągły rok.
Domowy sos pomidorowy – przepis
Składniki:
Kup dojrzałe pomidory od lokalnych rolników, by przyrządzić sos pomidorowy
Przygotowanie:
Natnij środek każdego pomidora, po przeciwnej stronie do szypułki, robiąc nożem płytki krzyżyk. Nacięte pomidory włóż na kilka minut do wrzątku, po czym ściągnij z nich skórki, wytnij szypułki, pokrój na ćwiartki i przełóż do garnka. Dodaj soli i cukru. Gotuj ok. 30 min na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż pomidory całkowicie się rozgotują. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sitko do innego garnka i gotuj jeszcze ok. 15 min, aż woda odparuje, a sos lekko zgęstnieje. Gotowy, jeszcze gorący sos przelej do słoików, szybko zakręć i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż zawekowane słoiki całkowicie wystygną. Przechowuj w lodówce lub w spiżarni, używając, jako bazę np. do zupy pomidorowej, sosu bolońskiego, leczo, sosu do pizzy.
Mamy nadzieję, że nasz domowy sos pomidorowy przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Smacznego!