Domowa Nutella przepis – przygotuj zdrowszy zamiennik sklepowego kremu czekoladowego
5 lutego przypada Światowy Dzień Nutelli ??. A ponieważ sklepowa Nutella to… sam cukier z olejem palmowym, mlekiem w proszku i odrobiną kakao oraz orzechów ?, zachęcamy Cię do przygotowania zdrowego, domowego kremu czekoladowego, który w smaku przypomina tę oryginalną i strasznie niezdrową Nutellę ?. Wystarczą Ci 4 składniki, które zdobędziesz na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia oraz blender lub malakser! ?
Domowa Nutella przepis
Składniki:
- ½ szklanki orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki kakao lub karobu
- 1-2 łyżki słodzidła, np. miodu
- ½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego
Przygotowanie:
Orzechy podpiecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 10 min, by nabrały głębokiego smaku. Po tym czasie przełóż je do czystej ścierki, której rogi łap u samej góry, by nic Ci nie wypadło i pocieraj do czasu, aż z orzechów zniknie skórka. Wrzuć je do malaksera lub blendera, dodaj kakao, słodzidło, mleko i połącz na jednolitą masę. Krem przełóż do szklanego słoiczka.
Ilość składników możesz dowolnie redukować lub powiększać (pamiętając o proporcjach). Krem przechowuj w lodówce do tygodnia czasu, choć jesteśmy przekonani, że ledwo doczeka poranka ?.
>> Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy laskowe <<
Możesz nim posmarować pieczywo, naleśniki, gofry, użyć, jako kremu do tarty czy babeczek albo wyjadać łyżką ze słoika ?.
Taki podwieczorek z pewnością ucieszy całą rodzinę! ????
Smacznego!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “domowa nutella przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!