!-->

Wiosna na talerzu budzi się bez pośpiechu

Produkty

We własnym tempie, wyznaczonym przez naturę, z zimowego snu budzi się wiosna. Dzień staje się dłuższy. Słońce nieśmiało przenika szarugę nieba. Twardą skorupę ziemi powoli przebijają nowalijki. Na drzewach niespiesznie pojawiają się pierwsze pąki kwiatów.

Już za chwilę w Twoim jadłospisie zagości twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, wiosenne kanapki z sałatą, jajkiem i wędliną, ciasto z rabarbarem i kruszonką, młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem lub kefirem, młoda kapusta z koperkiem i natką pietruszki.

Będzie pysznie, będzie zdrowo, będzie aromatycznie. A to wszystko we własnym tempie, wyznaczonym przez naturę. Powoli, bez zbędnego pośpiechu. Tak wiosna budzi się za oknem, budzi się na talerzu i budzi się w Tobie.

markus-spiske-406073-unsplash

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców to w zasadzie najlepsze, co możemy zrobić dla swojego organizmu. Wybierając lokalne produkty, na które akurat trwa sezon, cieszymy się pełnią ich smaku oraz pełnią ich wartości odżywczych. To sprawia, że rośnie nam apetyt na to, co najzdrowsze i bez problemu jesteśmy w stanie sprostać zjedzeniu 5 zalecanych porcji warzyw i owoców, jakie codziennie powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Po drugie, znacznie oszczędzamy na zakupach, ponieważ dojrzałe owoce i warzywa są bezpośrednio sprzedawane – nikt nie musi ich przechowywać, ani transportować z daleka, dzięki czemu nie wpływa to na podwyższenie cen. Po trzecie, zaopatrując się w sezonowe produkty od rolników, wytwórców i rzemieślników, wspieramy rodzimą gospodarkę. Jak więc widać, z diety opartej na sezonowości płyną same korzyści.

Wybieram sezonowe produkty od lokalnych dostawców

arnaldo-aldana-203173-unsplash (1)

Wiosenny warzywniak – sezonowe warzywa na wiosnę

W wiosennym, sezonowym menu nie może zabraknąć pysznych i zdrowych warzyw, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Możemy przygotowywać z nich dania lub – w większości – spożywać na surowo. Poniżej prezentujemy listę najpopularniejszych wiosennych warzyw wraz z ich wartościami odżywczymi:

  • szczypiorek – wartości odżywcze: witamina A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy), K1, sód, wapń, fosfor, potas, żelazo, mangan, bor;
  • rzodkiewka – wartości odżywcze: witamina C, A, K B6, B9 (kwas foliowy), potas, wapń, magnez, fosfor, sód;
  • botwinka – wartości odżywcze: witamina A, K, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy), B12, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód;
  • młode ziemniaki – wartości odżywcze: witamina C, A, B1, B2, B6, B3, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, błonnik;
  • zielony groszek – wartości odżywcze: witamina A, B9, C, E, K, żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, błonnik;
  • młoda kapusta – wartości odżywcze: witamina C, błonnik, potas, krzem, magnez, wapń, miedź, jod, siarka, żelazo;
  • koperek – wartości odżywcze: witamina A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy), B12, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, mangan, miedź;
  • natka pietruszki – wartości odżywcze: witamina A, C, E, B9 (kwas foliowy), magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, żelazo;
  • sałata – wartości odżywcze: witamina B9 (kwas foliowy), C, E, luteina, zeaksantyna, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne;
  • szczaw – wartości odżywcze: witamina A, C, B1, B2, B9 (kwas foliowy), wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, kwas krzemowy;
  • szpinak – wartości odżywcze: witamina A, C, B9 (kwas foliowy), K, luteina, magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń;
  • szparagi – wartości odżywcze: witamina A, C, E, B9 (kwas foliowy), asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik, inulina;
  • kalarepa – wartości odżywcze: witamina C, B1, B6, B9 (kwas foliowy), K, miedź, potas, magnez, wapń,żelazo, luteina, glukozynolany;
  • rabarbar – wartości odżywcze: witamina A, C, E, B9 (kwas foliowy), potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, błonnik, miedź, mangan, jod.

Wybieram warzywa sezonowe ze sprawdzonych źródeł

phuc-long-579304-unsplash

Wiosenne owoce i warzywa już niebawem zaczną pojawiać się w ofercie lokalnych rolników – na dobre będziemy mogli cieszyć się ich wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. My już nie możemy się doczekać ?!

LR_Post_FB_wiosna_warzywa_v2

 

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Wiosna na talerzu budzi się bez pośpiechu

  1. Wojtek pisze:

    A może pokazali byście produkty dostępne na kieszeń emeryta, niekoniecznie z najniższą emeryturą, ale średnią.
    Nie tylko produkty dla krezusow.
    U mnie na targu ceny od rolnika cztery razy niższe niż u Was.
    Czy jedynym Waszym celem jest złupienie konsumenta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *