!-->

Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne

Produkty

Polskie jabłka podbijają świat nie tylko dlatego, że Polska jest jednym z wiodących producentów tych owoców na świecie, ale również ze względu na ich różnorodność i jakość. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, mamy je pod ręką niezależnie od pory roku. Czy zdajecie sobie sprawę, jakie bogactwo kryją nasze rodzime sady?

Z badań wynika, że na naszych stołach nie brakuje soków owocowych, ale czy jest to tym samym, co świeży i soczysty owoc? Otóż nie. To, co w nim najcenniejsze, jest odrzucane podczas procesu produkcji soków. Dlatego też warto postawić na świeże i sprawdzone źródło naturalnych produktów.

Przy dzisiejszym tempie życia liczy się czas przygotowywanego posiłku, najlepiej zdrowego i prostego w użyciu. Jabłko należy właśnie do grupy łatwych i szybkich przekąsek na co dzień. Nie trzeba go obierać, ani wypluwać pestek. Jabłka są wygodne i trwałe w przechowywaniu. Co więcej, mają szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno na słodko, jak i w potrawach mięsnych.

Właściwości jabłek

Najbardziej rozpoznawalną zaletą jabłek jest mała zawartość kalorii. W zestawieniu na przykład ze szklanką jogurtu owocowego, przeciętne jabłko nokautuje swojego mlecznego rywala w stosunku 94 kcal do 225 kcal. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom. Jabłka zmniejszają również ryzyko zapadalności na raka jelita grubego i dobroczynnie wpływają na naszą odporność.

Stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Co więcej świetnie sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny  (IG=38).  Oznacza to tyle, że owoc ten nie podnosi poziomu cukru błyskawicznie po jego spożyciu, lecz jego cukry uwalniają się stopniowo, zapobiegając wahaniom stężenia glukozy we krwi, a zarazem szybkim nawrotom apetytu.

Zobacz: Jakie soki pić na odchudzanie – 5 przepisów z jesiennych warzyw i owoców

Codzienna dieta przeciętnego Kowalskiego składa się głównie z produktów mięsnych (drób, wieprzowina) i zbożowych (pieczywo, makarony), które oddziałują w większości zakwaszająco na nasz organizm. Natomiast warzywa i owoce, w tym jabłka, mają odwrotny wpływ – alkalizujący. Dlatego też do naszej diety należy wprowadzać jak najwięcej produktów z tej drugiej grupy, aby zachować równowagę organizmu.

jabłka

Jabłka dla dzieci i niemowląt

Pierwszym pokarmem, z jakim niemowlę ma kontakt, jest oczywiście mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza. Jednak z upływem czasu oswajamy malca z nowymi smakami z naszego codziennego jadłospisu. Jednym z pierwszych wprowadzanych produktów do diety dziecka jest jabłko, a dokładniej jego przecier. Łatwostrawność przecieru pozwala niemowlęciu zaakceptować odmienny pokarm, a także chroni przed wystąpieniem niepożądanych objawów ze strony jeszcze nie do końca dojrzałego przewodu pokarmowego. Niewielki dodatek przecieru z jabłka wprowadzany stopniowo do jadłospisu pobudza jelita do pracy, podnosząc odporność dziecka, co przynosi wymierne korzyści w przyszłości.

Wypróbuj przepis na: Racuszki jabłkowe z kremem daktylowym

Jabłka dla przyszłej i dla karmiącej mamy

Nie ma żadnych przeciwwskazań dla stosowania jabłek w codziennej diecie kobiety w trakcie ciąży. Do tej pory nie zbadano wpływu spożycia tych owoców na skład pokarmu kobiecego.  Są one powszechnie polecane w diecie przyszłej mamy ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Istnieją doniesienia, że spożywane ich podczas ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.

jabłka

Kiedy jabłka szkodzą

Jabłko należy do owoców, które bardzo rzadko powoduje objawy niepożądane. Dzieci, czasem i dorośli, mogą źle tolerować jabłka w stanie przewlekłej biegunki ze względu na obecność sorbitolu. Wówczas powinniśmy wyeliminować ten produkt z diety, by nie drażnić przewodu pokarmowego do czasu ustania objawów.

Jak przechowywać jabłka

Warunki przechowywania mają duży wpływ na szybkość dojrzewania jabłek. Najlepiej umieścić owoce w suchym, chłodnym (0 – 3  ͦC) i zaciemnionym miejscu. Maksymalny czas przechowywania wynosi 15 dni. Powinniśmy również pamiętać, że wraz z upływem czasu zmniejsza się ich wartość odżywcza a zwiększa zawartość cukru. Warto także zwracać uwagę na obecność uszkodzonych lub przejrzałych jabłek, gdyż mogą one przyspieszać proces dojrzewania sąsiadujących z nimi owoców poprzez wydzielany etylen. Wówczas należy je jak najszybciej oddzielić od pozostałych produktów.

Mycie jabłek przed spożyciem jest bardzo ważne. Szczególnie dlatego, że stanowią one grupę o największej zawartości pestycydów (środki ochrony roślin) szkodliwie działających na nasze zdrowie. Jeżeli tylko mamy wybór, sięgajmy po ekologiczne jabłka.

Zamów ekologiczne jabłka od Rolników

Jabłka i inne owoce, które możecie zamówić bezpośrednio od Rolników na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl, nie zawierają pestycydów ani innych środków chemicznych. Co nie zmienia faktu, że warto je umyć przed spożyciem, choćby ze względów higienicznych.

Jabłka – co można z nich zrobić – 3 propozycje

# Ciastka owsiane z jabłkiem (bez mąki)

Składniki:

  • 1 tarte jabłko
  • 1 jajko
  • 100 g płatków owsianych górskich (połowę zmielić)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu

Całość wymieszać w misce i pozostawić na 10-15 minut. Następnie nałożyć porcje na blachę i piec około 15 minut w 170  ͦC. Smaczne, proste i przyjemne!

# Shot na zdrowie!

Składniki:

  • 1 jabłko
  • plaster imbiru (2-3 cm)

Jabłko i imbir przecisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej i od razu wypić.

# Smoothie jabłkowo – bazyliowe

Składniki:

  • 1 jabłko
  • ok. 10 listków bazylii
  • 1,5 szklanki soku z  z jabłek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub z limonki)
  • 1 łyżka soku klonowego (lub z cukru)

Całość zmiksować w blenderze i podawać w upalne dni. Świetnie orzeźwia i dodaje energii!

Zobacz również: Czas na jabłka i gruszki – odmiany i przepisy

jabłka

* O wartościach odżywcznych i właściwościach zdrowotnych oraz dietetycznych jabłek opowiadała Karolina Kucharczyk – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Jabłka – źródło zdrowia i witamin. Właściwości odżywcze i zdrowotne

  1. Dorota pisze:

    Ja wprost uwielbiam jabłka! wolę jedno jabłko niż całą masę innych owoców (noooo…. może poza borówką amerykańską) codziennie zjadam przynajmniej 3. Niestety, moje 6-letnie dziecko nawet nie chce spróbować, nad czym bardzo ubolewam….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *