Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis Jolanty Kleser | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Zapach pomarańczy połączonej z czekoladą natychmiast przywodzi na myśl Święta.
Poznaj genialny przepis Jolanty Kleser z Pracowni SMAKU – uczestniczki II edycji programu Masterchef – i zaserwuj swoim bliskim wyborne ciasto czekoladowo-pomarańczowe!
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe przepis Jolanty Kleser
na okrągłą foremkę 26cm:
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 6 jajek
- 100 g stewii
- ½ szklanki konfitury z gorzkiej pomarańczy
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 czerwone pomarańcze
Przygotowanie:
Migdały zmiksuj w malakserze na proszek. Wysyp do miski. Zmiksuj czekoladę. Jajka ubij ze stewią na puszystą masę, dodaj masło i konfiturę, połącz. Dodaj sypkie składniki: migdały, czekoladę, proszek i kakao, wymieszaj dokładnie. Przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz około 35 minut – po upieczeniu ciasto powinno być jeszcze trochę wilgotne. Wystudź, przełóż na talerz lub paterę. Schłodzone mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera. Ubij na sztywno. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj. Wyłóż krem na ciasto i rozsmaruj. Pomarańcze obierz ze skórki i potnij w cienkie plasterki. Układaj na kremie jeden plasterek obok drugiego, formując w ozdobny kształt róży.
Mamy nadzieję, że świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe według przepisu Jolanty Kleser będzie smakowało Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia!
_________________
Dowiedz się więcej o Akademii Sezonowej organizowanej w Pracowni SMAKU Jolanty Kleser – uczestniczki II edycji programu Masterchef
Kulinarne ABC
Codziennie gotowanie wydaje Ci się trudne, czasochłonne i przytłaczające?
Nie, jeśli poznacie podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.
Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki – a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas Akademii Sezonowej.
Po całym cyklu:
- poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości;
- dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić;
- skompletujesz spiżarnię idealną;
- zbilansujesz składniki odżywcze;
- nauczysz się łączyć smaki i komponować dania;
- zaoszczędzisz czas i pieniądze.
Bohaterowie miesiąca
Każde spotkanie skupia się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu. W Akademii Sezonowej bardzo mocno stawia się na lokalne warzywa i owoce, wspierając lokalnych rolników.
Podczas spotkań Akademii Sezonowej dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.
Baza wiedzy, którą otrzymasz w Akademii Sezonowej, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.
Więcej informacji na temat Akademii Sezonowej znajdziesz pod adresem www.pracowniasmaku.com.pl.