Chłodnik – przepis prosty i sprawdzony na chłodnik z buraków i chłodnik z ogórków
Gdy temperatura za oknem zaczyna robić się naprawdę wysoka, coraz rzadziej mamy ochotę na gorące zupy, a jednocześnie chcielibyśmy, by nasze obiady były lekkie. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem okazuje się chłodnik. Przepis prosty i sprawdzony – zarówno na chłodnik z buraków, jak i chłodnik z ogórków – prezentujemy dziś na naszym blogu.
Chłodnik – przepis na chłodnik z buraków
Składniki:
- 2 buraki
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka
- 250 ml kefiru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Kup warzywa od lokalnych rolników
Przygotowanie:
Nieobrane buraki zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 40 min. Poczekaj aż wystygną, obierz je ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki do dużej miski. Umytą botwinkę – zarówno liście, jak i małe buraczki (obrane) – pokrój w większą kostkę i gotuj do miękkości, a następnie odcedź je z wody i dodaj do miski ze startymi burakami. Umyty koper pokrój drobno, dodaj do buraków i botwiny. Wlej łyżkę octu, schłodzony kefir i jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na ćwiartki i rozłóż na głębokich talerzach. Rozlej chłodnik i udekoruj koprem.
Chłodnik – przepis na chłodnik z ogórków
Składniki:
- 2 ogórki długie lub 8 ogórków gruntowych
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 250 ml kefiru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj posiekany koper, posiekany szczypior, przeciśnięty przez praskę czosnek. schłodzony kefir i jogurt, ocet, sół i pieprz. Wymieszaj. Możesz podawać z ugotowanymi, młodymi ziemniakami.
Mamy nadzieję, że tak, jak nam i naszym rodzinom, również Tobie i Twoim bliskim posmakuje chłodnik. Przepis – zarówno na chłodnik z buraków, jak i ogórków – jest nie tylko prosty, ale również nie jest czasochłonny, a w dodatku taka zupa na zimno jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Smac