Bigos przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
Po jarskiej w wielu polskich domach Wigilii przychodzi czas na pierwszy i drugi dzień Świąt – najczęściej w mięsnym wydaniu. Wśród dań króluje rozgrzewający i aromatyczny bigos.
W tym roku przygotuj to danie według naszego sprawdzonego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu. Jesteśmy przekonani, że Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni!
Bigos przepis
Składniki:
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- 1 ½ kg mięsa z szynki wieprzowej
- 1 kg kiełbasy (najlepiej śląskiej)
- 70-80 dag pieczarek lub 2 szklanki suszonych grzybów
- 200 g suszonych śliwek
- 2 duże cebule
- 200 g przecieru pomidorowego (najlepiej koncentratu)
- ⅓ kostki masła
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sól
- cukier lub ksylitol
Przygotowanie:
Wypłukaj kapustę 2 razy w zimnej wodzie, żeby nie była kwaśna. Odlej wodę. Przełóż kapustę do dużego garnka, w którym będziesz gotować bigos i zalej świeżą wodą. Chwilę obgotuj, ale uważaj, żeby zbytnio nie zmiękła. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień. W drugim garnku, do wrzącej wody, wrzuć pokrojone na 3 kawałki mięso z szynki. Dodaj 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 2 łyżeczki soli. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień. Mięso i kapusta mają się powolutku gotować na bardzo małym ogniu. Kiełbasę pokrój w półtalarki, cebulę w kostkę i smaż je na maśle, z dodatkiem 2 sporych szczypt soli. Gdy wytopi się tłuszcz z kiełbasy, połowę odlej na drugą patelnię i usmaż na nim pokrojone w półtalarki pieczarki (jeśli ich używasz). Jeśli używasz grzybów, wrzuć je do zimnej wody, dodaj czubatą łyżkę soli i gotuj ok. 30-40 min, aż zmiękną. Odcedź grzyby. Odlej kapustę i zostaw ją w tym samym garnku. Ugotowane mięso odcedź, a wywar przelej do garnka z kapustą, pamiętając, by wyciągnąć z wywaru wszystkie przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie). Mięso pokrój w kostkę, przełóż do kapusty. Do kapusty z mięsem dodaj 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego, pokrojone śliwki, podsmażoną kiełbasę z cebulą i całym tłuszczem oraz pieczarki (z tłuszczem) lub namoczone grzyby (odlane i pokrojone). Dodaj przecier pomidorowy, 2-3 łyżeczki cukru (lub ksylitolu) i sporą ilość majeranku. Gotuj bigos na bardzo wolnym ogniu przez 40 min do 1 godziny, do momentu, aż kapusta zmięknie, ale się nie rozgotuje. Co jakiś czas mieszaj. Na sam koniec dopraw pieprzem.
Mamy nadzieję, że bigos według naszego przepisu będzie jednym z pyszniejszych dań na świątecznym stole w Twoim domu. Życzymy smacznego!