Ayran – pogromca upałów
Nazwa niewiele mówi? W takim razie w kilku żołnierskich słowach opowiemy, czym jest i skąd pochodzi. Otóż Ayran to chłodzący napój na bazie jogurtu, wody i soli, który wyjątkowo dobrze działa w obliczu ciężki upałów. W Turcji uważany za napój narodowy, chętnie spożywany jest również w Iranie, Pakistanie i Afganistanie. Podobno znakomicie działa, gdy dnia poprzedniego przeceniło się swoje możliwości w potyczce z napojami wyskokowymi.
Zanim przejdziemy do samej receptury, nadmienimy, że do tradycyjnej kompozycji Ayranu można wprowadzić także bazylię, miętę, a nawet melisę. Dzięki nim efekt orzeźwienia zostanie pogłębiony.
Do przygotowania ok. 500 ml napoju potrzebujemy:
- 1 szklankę jogurtu naturalnego krowiego lub naturalnego jogurtu z mleka koziego (najlepiej prosto z lodówki, mocno schłodzony)
- 2 szklanki wody mineralnej (najlepiej prosto z lodówki)
- szczyptę soli
- ewentualnie wodę mineralną do uzupełnienia
W pojemniku umieszczamy jogurt i wodę mineralną. Miksujemy za pomącą blendera. Doprawiamy szczyptą soli. Przelewamy do dzbanka i schładzamy całość przez kilka godzin w lodówce. Chłodny napitek przelewamy do szklanek i spożywamy podczas upałów. Jeżeli użyjecie produktów prosto z lodówki, wówczas ayran nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Skutecznego chłodzenia!
Przepis na Ayran został udostępniony platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl przez blog SzybkoTanioSmacznie.