Sałatka obiadowa z soczewicą i pieczarkami – przepis
Sałatka obiadowa z soczewicą, pieczarkami, rukolą i pomidorkami jest nie tylko bardzo smaczna, ale też na długo syci, jednocześnie dając poczucie lekkości w żołądku. Jeśli nie przepadasz za soczewicą, możesz ją zastąpić kaszą gryczaną, która równie dobrze pasuje do pozostałych składników.
Sałatka obiadowa z soczewicą i pieczarkami – przepis
Składniki:
- 100 g ugotowanej soczewicy (możesz zastąpić kaszą gryczaną)
- 10 pieczarek
- 10 pomidorków koktajlowych (lub 1 cały)
- garść rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć na suchą patelnię i posól. Poczekaj, aż odparuje z nich woda i lekko się podsmażą, a następnie dodaj do nich masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, z których po ok. 2 minutach utworzy się pyszny sos. W talerzu lub misce umieść ugotowaną soczewicę albo kaszę gryczaną. Dodaj usmażone pieczarki wraz z maślano-czosnkowym sosem, pokrojone na połówki pomidorki i liście rukoli. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj całość.
Mamy nadzieję, że ta sałatka obiadowa z soczewicą i pieczarkami będzie często gościć na Twoim talerzu. Życzymy smacznego!