Domowy dżem z moreli przepis
Delikatny dżem z moreli smakuje dzieciom i dorosłym. Ma gładką konsystencję i charakterystyczny smak. Idealnie pasuje do naleśników. Przygotowanie go własnoręcznie jest bardzo proste i wcale nie zajmuje dużo czasu.
Dżem z moreli przepis
Składniki:
Zamów morele ze sprawdzonego źródła
Przygotowanie:
Morele umyj, obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj cukier (my dodajemy 200 g, ponieważ lubimy, gdy dżem ma naturalną słodycz moreli, ale możesz dodać więcej) oraz sok z cytryny. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj do momentu, aż owoce całkowicie zmienią konsystencję, na taką, która przypomina mus. Natychmiast przelewaj dżem do wyparzonych słoików (nie zapomnij też wyparzyć nakrętek), zakręcaj i odwracaj dnem do dołu. Gdy słoiki ostygną, przechowuj je w chłodnym miejscu (piwnica, spiżarnia, lodówka itp.).
Mamy nadzieję, że własnoręcznie przygotowany dżem z moreli będzie gościł w Twoim domu każdego roku. Życzymy smacznego!