!-->

Zupa cebulowa przepis – rozgrzewająca i aromatyczna

Przepisy kulinarne zupa cebulowa przepis

Wywodząca się z Francji zupa cebulowa to świetna propozycja na obiad w mroźny dzień. Doskonale rozgrzewa, jest niesamowicie aromatyczna, a dodatek grzanki z ciągnącym się serem sprawia, że humor od razu się poprawia!

zupa cebulowa przepis

Zupa cebulowa przepis

Składniki:

zupa cebulowa przepis

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie (najlepiej sprawdzi się garnek, który można też używać w piekarniku) rozgrzej masło i oliwę lub olej. Dodaj obrane, posiekane w cienkie piórka cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i sporą szczyptę soli. Smaż ok. 30 min, aż cebula się skarmelizuje i zacznie lekko przywierać do dna. Dolej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj przez kolejne 30 min w odkrytym garnku. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. 

Bagietkę pokrój na małe kromki. Jeśli garnka, w którym gotowałeś zupę nie można używać w piekarniku, przelej ją do naczynia żaroodpornego lub do kokilek. Na zupie ułóż pokrojoną bagietkę. Delikatnie posyp tymiankiem i odrobiną soli. Na całość zetrzyj ser. Piecz ok. 5 min w 200°C, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni. Jedz, póki gorąca.

 

Mamy nadzieję, że zupa cebulowa według naszego przepisu będzie smakowała Tobie i Twoim najbliższym. 

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “zupa cebulowa przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *