Złote mleko przepis – pij na zdrowie!
Złote mleko to godny następca znanego wielu z nas z dzieciństwa mleka z miodem i czosnkiem. Wzmacnia organizm, pomaga w walce z infekcjami, działa przeciwzapalnie i poprawia nastrój. W dodatku jest przepyszne i warto pić je codziennie! Czego chcieć więcej?
Poznaj nasz sprawdzony przepis na złote mleko i nie żałuj go sobie – zwłaszcza zimą i jesienią.
Złote mleko przepis
Składniki:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy (lub pasty z kurkumy, którą przygotujesz, mieszając mieloną kurkumę ze szczyptą pieprzu i odrobiną wody)
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka klarowanego masła lub oleju roślinnego
- 250 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego imbiru lub 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do rondla wlej mleko, dodaj kurkumę, pieprz, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, a także masło lub olej (chyba, że używasz oleju, którego nie należy podgrzewać, np. olej z ostropestu – wówczas dodaj go razem z miodem, do przestudzonego napoju) . Podgrzej. Poczekaj, aż trochę ostygnie. Dodaj miód (i ewentualnie olej, o czym pisaliśmy w poprzednim zdaniu).
Pij na zdrowie!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “złote mleko przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
Autor
Lokalny Rolnik