!-->

Dwa sposoby na świąteczne śledzie przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY

Przepisy kulinarne śledzie przepis

Fanów dobrze przyrządzonych śledzi w naszym kraju nie brakuje. Podstawą są oczywiście najlepszej jakości śledzie, ale nie tylko. Równie ważny jest sposób ich przygotowania. Dziś proponujemy Ci nasze dwa ulubione przepisy na śledzie, bez których my i nasi bliscy nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.

pyszne_ święta_banner

Świąteczne śledzie przepis z papryką

Składniki:

Przygotowanie:

Odcedzone z octu śledzie pokrój na kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj, razem z solą i pieprzem. Na dno naczynia (najlepiej takiego, które ma pokrywkę albo słoika) wlej odrobinę oleju. Wsyp ⅓ posiekanej cebuli z papryką. Ułóż śledzie. Polej olejem. Wsyp kolejną ⅓ część papryki z cebulą, na którą ponownie ułóż śledzie i polej olejem. Ostatnią warstwą powinna być cebula z papryką. Polej całość resztą oleju, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

ryba po grecku przepis

Świąteczne śledzie przepis z bazylią

Składniki:

Przygotowanie:

Odcedzone z octu śledzie pokrój na kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Cebulę pokrój w cienkie piórka, posól, popieprz i przemieszaj. Jeśli używasz listków świeżej bazylii, dobrze je osusz i pokrój lub porwij na mniejsze części. Na dno naczynia (najlepiej takiego, które ma pokrywkę albo słoika) wlej odrobinę oleju. Wsyp ⅓ posiekanej cebuli, posyp 1 łyżką suszonej bazylii lub ułóż ⅓ listków świeżej bazylii. Ułóż śledzie. Polej olejem. Wsyp kolejną ⅓ część cebuli, na nią bazylię, później śledzie i polej olejem. Ostatnią warstwą powinna być cebula, a na niej bazylia. Polej całość resztą oleju, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

 

Mamy nadzieję, że świąteczne śledzie przygotowane według naszych przepisów będą smakowały Tobie i Twoim gościom. Życzymy smacznego!

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “śledzie przepis”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *