Wegetariański pasztet z ciecierzycy przepis | PRZEPISOWY KALENDARZ ADWENTOWY
W Święta Bożego Narodzenia – wśród wielu rybnych i mięsnych dań – warto znaleźć na stole miejsce również na bardziej roślinne potrawy. Alternatywą dla tradycyjnego pasztetu świątecznego czy świątecznej pieczeni może okazać się wegetariański pasztet z ciecierzycy. Przepis na niego znajdziesz poniżej.
Wegetariański pasztet z ciecierzycy przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g płatków owsianych
- 2 jajka (możesz je zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych śliwek
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu lub garam masala
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz suszone śliwki, żurawinę, morele i orzechy włoskie we wrzątku. Odlej i pokrój na małe kawałki. Cebulę, marchew i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez 5-7 min na oleju, razem z przyprawami. Dolej ½ szklanki wody i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 10-15 min, aż zmiękną. Zblenduj ciecierzycę, podduszone warzywa, suszone owoce i orzechy oraz płatki owsiane i jajka (lub ugotowaną kaszę jaglaną). Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej trochę wody i zblenduj ponownie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz ok. 1 godziny w 180°C. Podawaj schłodzony.
Mamy nadzieję, że nasz świąteczny, wegetariański pasztet z ciecierzycy przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!