Zupa krem z dyni przepis. Ekspresowa w przygotowaniu, genialna w smaku!
Zupa krem z dyni to rozgrzewające danie, które nada się na lunch, obiad i kolację. Bez problemu można ją zabrać ze sobą, zawekować lub zamrozić. Jeśli powstanie jej bardzo dużo, na jej bazie można przygotować doskonałe curry – wystarczy dodać szpinak, sparzonego, pokrojonego pomidora, sok z limonki, mielony kumin, cynamon i podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Zupa krem z dyni przepis
Składniki:
- ½ kg obranej dyni
- 200 g obranych ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 ml śmietany lub mleka kokosowego
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju
- kurkuma
- mielone chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na oleju podsmaż przez ok. 10 min pokrojone w drobną kostkę cebule, ziemniaki, dynię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, razem z przyprawami (kurkumą, chilli, solą i pieprzem). Dolej bulion i passatę. Gotuj 15-20 min na wolnym ogniu. Wyłącz. Dodaj śmietanę lub mleko kokosowe. Zblenduj na gładko. Jeśli potrzeba, dopraw. Zupę podawaj posypaną posiekaną kolendrą.
Mamy nadzieję, że krem z dyni według naszego przepisu na stałe zagości w Twoim domu. Życzymy smacznego Tobie i Twoim najbliższym!
Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “zupa krem z dyni przepis”. czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!