Rustykalna tarta z pomidorami przepis – to danie pokocha cała rodzina!
Rustykalna tarta z pomidorami to danie idealne zarówno na lunch, obiad, jak i kolację. Świetnie smakuje wyciągnięta prosto z piekarnika, ale i na zimno – zabrana w lunchboxie do pracy czy do szkoły.
Rustykalna tarta z pomidorami przepis
Składniki:
Kruche ciasto
- 1 ½ szklanki mąki
- ⅓ kostki masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowo-serowa
Pozostałe
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Z podanych składników na kruche ciasto, wyrób je i wyłóż na dno wysmarowanej masłem formy, wyklejając również brzegi. Zrób na całej powierzchni dziurki za pomocą widelca. Jajka roztrzep, dodaj starty ser, rozgnieciony widelcem twaróg i przyprawy. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Wylej ją na spód z ciasta. Pomidory pokrój w cienkie plastry i ułóż na masie. Piecz w 180°C przez ok. 1½ h.
Mamy nadzieję, że rustykalna tarta z pomidorami, według naszego przepisu, przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!