Knedle z morelami przepis – obiad na słodko w niecodziennym wydaniu
Knedle z morelami przepis – pokochasz je Ty i cała Twoja rodzina!
Knedle w słodkim wydaniu najczęściej przygotowujemy ze śliwkami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za nadzienie tych mączno-ziemniaczanych kulek posłużyły inne owoce, takie, jak na przykład morele. Poznaj nasz sprawdzony przepis na knedle z morelami i rozsmakuj się w tym daniu
Knedle z morelami przepis
Składniki:
- ½ kg ziemniaków od lokalnych rolników
- ½ kg moreli od lokalnych rolników
- 250 g pszennej mąki z polskich młynów
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 wiejskie jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka wiejskiego masła
Kup ziemniaki od lokalnych rolników, idealne na knedle
Przygotowanie:
Z umytych moreli wyciągnij pestki. Ugotowane ze skórą ziemniaki ostudź i obierz. Przepuść je przez praskę lub rozgnieć. Dodaj jajka, mąkę, skrobię i sól. Zagnieć ciasto i uformuj z niego wałki, jak przy kopytkach. Podziel na równe części i formuj w nieduże placki. Na środek każdego wkładaj 1 morelę i zlepiaj dokładnie brzegi ciasta. Knedle wrzucaj na wrzącą wodę i wyciągaj je łyżką z cedzakiem po ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch. Bułkę tartą podsmaż na maśle. Polej nią knedle. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem lub podawać z kwaśną, wiejską śmietaną.
Mamy nadzieję, że knedle z morelami, przygotowane według naszej receptury, będą smakowały Tobie i Twoim najbliższym.