Pierogi ruskie przepis – najlepsze, sprawdzone, przepyszne
Pierogi ruskie przepis – ta fraza jest jedną z najczęściej wpisywanych w sieci, jeśli chodzi o tematykę kulinarną. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować to wyśmienite danie, z którego słynie polska kuchnia.
Delikatne ciasto bogato wypełnione charakterystycznym farszem na bazie ziemniaków i twarogu. W tym tkwi cały sekret najlepszych pierogów ruskich, na które przepis znajdziesz poniżej.
Pierogi ruskie przepis
Składniki:
Ciasto
- 500 g pszennej mąki z polskich młynów
- 125 ml przegotowanej, ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz
- 1 kg ziemniaków od lokalnych rolników
- 500 g twarogu z polskiego mleka
- 2 duże cebule od lokalnych rolników
- 1 łyżka wiejskiego masła
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki pieprzu
Okrasa
Kup ziemniaki od lokalnych rolników, idealne na farsz do pierogów
Przygotowanie:
Do przesianej przez sito mąki ze szczyptą soli powoli dodawaj ciepłą wodę i mieszaj ręką. Zagnieć elastyczne ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. Rozwałkuj je na placek grubości ok. ½ cm i wycinaj szklanką kółka.
Ziemniaki ugotuj do miękkości i ugnieć z twarogiem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków i twarogu, wraz z solą i pieprzem. Wymieszaj. Nadziewaj ciasto farszem i gotuj pierogi partiami, we wrzącej, osolonej wodzie. Wyciągaj łyżką z cedzakiem po ok. 3 min od momentu, aż wypłyną na wierzch.
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojone w kostkę cebule. Podsmaż. Tak przygotowaną okrasą polej ugotowane pierogi.
Mamy nadzieję, że pierogi ruskie przygotowane według naszego przepisu przypadną do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Życzymy smacznego!