!-->

Fit przekąski na szybko – przepisy na małe co nieco, które nie tuczy

Przepisy kulinarne fit przekąski

Filmowy lub serialowy wieczór kojarzy się z opakowaniem chrupiących chipsów, paluszków, precelków, miską popcornu lub pizzą z pobliskiej pizzerii. Niestety, tego typu przekąski nie należą ani do najzdrowszych, ani do mało kalorycznych. Poznaj nasze przepisy na fit przekąski na szybko i chrup ze smakiem, nie martwiąc się o swoją linię.

detoks organizmu

Warzywa z dipem ziołowym – fit przekąski

Składniki:

Przygotowanie:

Obierz marchewkę i – tak, jak pozostałe warzywa – umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, łodygi selera i ogórki pokrój w słupki, rzodkiewkę w ćwiartki. Przygotuj dip do warzyw: w miseczce zmieszaj jogurt z koprem, natką i szczypiorkiem, dopraw solą i pierzem.

Kup warzywa od lokalnych rolników

Mini pizza z cukinii – fit przekąski

Składniki:

Kup wędliny z dobrym składem

Przygotowanie:

Umytą cukinię pokrój na ok. 2 cm plastry. Rozgrzej piekarnik do 200oC – najlepiej z opcją grill. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim plastry cukinii. Każdy plaster posmaruj przecierem pomidorowym lub keczupem. Następnie, posyp tymiankiem, bazylią, oregano i pieprzem. Plastry sera i szynki pokrój na 2 lub 4 części (w zależności od wielkości). Na każdej cukinii ułóż kawałek szynki, a na niej kawałek sera. Piecz 10-15 min.

fit przekąski

Chrupki z ciecierzycy – fit przekąski

Składniki:

Zaopatrz swoją spiżarnię

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę odlej (wodę z gotowania możesz zlać do słoika, schować do lodówki i użyć np. do przygotowania wegańskiego majonezu) i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 200oC, najlepiej z funkcją termoobiegu. W misce wymieszaj ciecierzycę z olejem, proszkowanymi paprykami i pieprzem, by tłuszcz i przyprawy otoczyły każde ziarno. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wysyp cieciorkę. Piecz ok. 30 min, do momentu, aż chrupki będą chrupiące, ale nie spalone. Zanim przesypiesz je do miski, oprósz solą.

fit przekąski

Chipsy z jarmużu – fit przekąski

Składniki:

Kup sezonowe warzywa

Przygotowanie:

Jarmuż umyj, osusz, odetnij twarde łodygi i pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Włóż do miski, wlej olej, dodaj sól, pieprz i wędzoną paprykę. Wymieszaj, żeby tłuszcz i przyprawy pokryły całe liście. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozłóż liście jarmużu, by się nie dotykały. Piecz ok. 10 min.

fit przekąski

Domowe nachosy z mąki kukurydzianej – fit przekąski

Składniki:

Kup mąkę z polskich młynów

Przygotowanie:

Mąki wymieszaj z przyprawami, olejem i gorącą wodą, zagniatając elastyczne ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko, nożem podziel na równej szerokości paski, a następnie pokrój każdy pasek na trójkąty. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozłóż nachosy, by się nie dotykały. Piecz ok. 10 min.

fit przekąski

Koreczki z serem kozim – fit przekąski

Składniki:

Kup najlepszej jakości nabiał

Przygotowanie:

Nieobranego buraka i pietruszkę zawiń w folię aluminiową i piecz w 200oC przez ok. 30 min. Po tym czasie ostudź, obierz i pokrój w większą kostkę. Ser odsącz z oleju. Przygotuj małe wykałaczki. Nabijaj po kolei: pietruszkę, buraka i kuleczkę z koziego sera. Oprósz koreczki solą i pieprzem.

fit przekąski

Jeśli zatem masz w planach wieczorny seans przed telewizorem, niezdrowe przysmaki zamień na nasze fit przekąski, które są szybkie w przygotowaniu, a w dodatku są o wiele zdrowszym wyborem niż tradycyjne chipsy, pizza lub popcorn. Smacznego!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *